Zavařování je snadné a v tomto případě jsme pro vás vybrali dostupné suroviny hlavně v létě. Máte rebarboru na zahrádce? Současně i jahody?
Spojte příjemné s užitečným a vznikne vám vynikající džem na snídaně i svačinky pro vaše děti. V receptu je použit citron, nikoliv pektin. Je to ryze přírodní složení, které jistě nadchne.
Navíc jahody a rebarbora přináší i řadu zdravotních výhod.
Jahody
Ve 100 g naleznete:
Kalorie: 32
Voda: 91%
Bílkoviny: 0,7 gramů
Sacharidy: 7,7 gramů
Cukr: 4,9 gramů
Vláknina: 2 gramy
Tuk: 0,3 gramu
Nejhojnější vitamíny a minerály:
Vitamín C – antioxidant nezbytný pro imunitní systém a zdraví pokožky
Mangan – tento stopový prvek se často vyskytuje ve vysokých množstvích v celých luštěninách , ovoci a zelenině, je důležitý pro mnoho procesů ve vašem těle
Kyselina listová (vitamín B9). Jeden z vitamínů B, rozhodující pro normální růst tkání a funkci buněk, také zásadní pro těhotné ženy a starší dospělé
Draslík – minerál podílející se na mnoha základních tělesných funkcích, jako je např. regulace krevního tlaku
V menší míře jahody dodávají také železo, měď, hořčík, fosfor a vitamíny B6, K a E.
Rebarbora
Jeden šálek poskytne:
Kalorie: 26
Tuk: méně, než 1 gram
Vláknina: 2 gramy
Bílkoviny: 1 gram
Sacharidy: 6 gramů
Cukr : 1 gram
Rebarbora je bohatá na kyselinu fenolovou , antioxidant nacházející se v třešní, červeném zelí, červeném víně a zeleném čaji, který podporuje zdravou pokožku a chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály.

Co budete potřebovat?
Složení:
5 šálků rebarbory nakrájených na malé kostky (asi 3 velké stonky)
2 šálky loupaných a rozpůlených jahod
2 1/4 šálku cukru
1 lžíce citronové šťávy
želatina podle potřeby
Instrukce:
Všechny ingredience smíchejte ve středně velkém hrnci a přiveďte k varu. Jakmile začne směs bublat, snižte teplotu. Občas promíchejte, dokud džem nezačne houstnout, což bude trvat cca hodinu. Zatímco se marmeláda vaří, sterilizujte čtyři sklenice. Uděláte to tak, že je 10 minut vaříte ve vodě.
Naplňte každou nádobu horkým džemem, nahoře ponechejte alespoň ¼ volného prostoru. Umístěte víčka na sklenice a pořádně utáhněte. Připravené nádoby přeneste do hrnce s jemně vroucí vodou a nechejte 10 minut vařit.
Poté je vyjměte a nechte vychladnout na čisté utěrce po dobu 24 hodin. Utěsněné nádoby vydrží na chladném tmavém místě po dobu až jednoho roku.