Křepelčí vejce jsou velmi výživná a zdravá. Navzdory skutečnosti, že jsou miniaturnější než slepičí vejce, mají podobnou chuť, ale o něco vyšší cenu. Ve srovnání s nutriční úrovní jsou sice kaloričtější, ovšem zase bohatší na živiny – vápník, fosfor, zinek a železo.
Jsou vynikajícím dětským občerstvením. Dají se použít také na pohoštění pro přátelé jako předkrm před večeří. Jsou lehká a hodí se zejména do salátu nebo sendviče. Rozklepněte je klidně na pánev a usmažte jako volská oka. Naleznete tu zdroj selenu, vitamínu B2 a B12 včetně cholinu. Díky tomu jsou výhodná i v boji proti různým degeneračním poruchám.

Výhody zařazení křepelčích vajec do stravy
- Prevence anémie, Alzheimerovy choroby a demence
- Zvýšení svalové hmoty
- Omezují výskyt svalových hypertrofií
- Podílí se na tvorbě červených krvinek
- Udržují zdravé očí
- Podporují růst u dětí
- Posilují imunitní systém, kosti a zuby
- Zlepšují kardiovaskulární funkce a předchází předčasnému stárnutí
Jak vařit křepelčí vejce
Do hrnce nalijte trochu osolené vody a jakmile se začne vařit, pomalu do ní po jednom vložte křepelčí vajíčka. Vařte pod pokličkou cca 3 až 5 minut.
Jak je oloupat
Pro snadnější oloupání umístěte vajíčka do studené vody, kde je nechte chvíli odstát. Okapaná je položte na stůl a kruhovými pohyby s malým vyvinutým tlakem ruky, uvidíte, jak praská skořápka. Tu jednoduše odstraňte jako u klasických vajíček.
Tipy, co z křepelčích vajec
Křepelčí vejce slouží k vytvoření velmi kreativních a zdravých pokrmů. Skvěle chutnají v kombinaci s uzeným lososem a cherry rajčátky. Připravte si z nich třeba lahodný salát.
Chutnají báječně se syrovou i vařenou zeleninou. Nezapomeňte na dresink, který dodá pokrmu nový rozměr. Udělejte ho na přírodní bázi s jogurtem a smíchanými bylinkami. Nutriční hodnota křepelčích vajec stoupne o další živiny.