Vypadá to, že mnoho dětí se dnes rodí s vážnými alergiemi, ale podle nedávného výzkumu, může existovat způsob, jak to odvrátit.
Podle nedávné studie, konzumování více vitamínu D během těhotenství, může pomoci snížit riziko, že se vaše dítě narodí s alergií.
Podle výzkumu, ženy by měly konzumovat více potravin bohatých na vitamín D, což by mohlo snížit šanci, že vaše dítě bude mít vývojové alergie.
Tyto závěry byly publikovány v časopise Klinické imunologie a byly provedeny po vyšetření 1248 těhotných žen a jejich dětí. Účastníce byly pozorovány od prvního trimestru jejich těhotenství až do doby, kdy jejich děti dosáhly sedmi let. Podle jejich zjištění ženy, které denně konzumovaly sklenici mléka v průběhu těhotenství, měly děti, které měly o 20% menší pravděpodobnost, že budou mít sennou rýmu.
,,Těhotné ženy mají mnoho otázek ohledně toho, co jíst během těhotenství a naše studie ukazuje, že je důležité vzít v potaz množství živin obsažených v jídelníčku,“ řekl Supinda Bunyavanich. Dr. Bunyavanich navrhl, že by těhotné ženy měly konzumovat potraviny bohaté na vitamín D, jako jsou ryby, vejce, mléčné výrobky, houby a obiloviny.
Vitamín D má vliv na imunitní systém, což může být způsob jak se chránit proti alergiím – vztah mezi vitamínem D a prevencí proti alergiím a astmatem byla dlouho předmětem zájmu. Zatímco ostatní studie zkoumaly vztah mezi vitamínem D a alergiemi jako samostatný bod v lidském životě, tato studie zkoumala něco jiného: hodnotí účinky vitamínu D a jejich vliv během a po těhotenství.
,,Tato studie může ovlivnit nutriční poradenství a doporučení pro nastávající maminky, aby zahrnovaly vitamín D do své stravy,” řekl Dr. Bunyavanich. A co si z toho odnést? Několik sklenic mléka navíc nemusí být špatný nápad.