Během 9 měsíců těhotenství zatoužíte po věcech, na které byste za jiných okolností ani nepomyslely? Z vegetariánek se častou stanou milovnice masa, zastánci francouzské kuchyně zatouží po ostrých mexických jídlech. Co to vlastně značí? A dá se s tím něco dělat?
Čokoláda
Vždycky jste se po čokoládě mohla utlouct, ale v těhotenství bez ní nemůžete doslova jí ani vynést odpadky? Může to také značit nedostatek minerálů. Čokoláda je totiž bohatým zdrojem hořčíku, který tělo během těhotenství obzvlášť potřebuje, a tak ho žádá touto cestou. Zkuste čokoládu nahradit celozrnným chlebem a listovou zeleninou. Pokud to nepomůže, jezte pouze vysokoprocentní hořkou čokoládu a vyhněte se jakýmkoliv přeslazeným náhražkám čokolády.
Chipsy a slané oříšky
Zvýšená touha po slaném značí nedostatek sodíku. Skvělou náhradou nezdravých pochoutek může bát cokoliv zavařovaného – okurky, řepa či kyselé zelí. Mimo sodíku jsou tyto potraviny bohaté i na probiotika, takže udělají určitě dobře vašemu zažívání.
Zmrzlina
Tělesná teplota je během těhotenství dlouhodobě zvýšená. Proto není divu, že zatoužíme po něčem, co nás aspoň trochu ochladí. Jak ale víme, zmrzlina je obvykle plná tuku a cukru. Zkuste ji tedy nahradit pořádně vychlazeným jogurtem s pořádnou dávkou ovoce.
Citrony
Touha po tomto kyselém ovoci je v podstatě obranou proti nevolnosti. Kyselé totiž neutralizuje nepříjemné chutě a pachy, které nám mohou dělat zle. Citronům není vůbec třeba se vyhýbat, jsou mimo jiné taky plné vitaminů a těhotenskému jídelníčku jen prospějí. Dávejte si citron do čaje nebo si pokapejte citronovou šťávou salát.
Zdroj: www.babylondon.co.uk