Kromě toho, že je tato zelenina krásná, je navíc plná zdravotních výhod – od boje se zánětem a rakovinou až po ochranu vašeho srdce. Fialová je mocná mystická barva. I v případě brambor tomu není jinak, tyhle skvostné brambory vás uchvátí svým dokonalým vzhledem.
Mají hustší strukturu a mírně ořechovou, zemitější chuť, než bílé brambory. Obsah minerálů se může lišit v závislosti na půdě, ve které byly pěstovány.
Odstín získávají díky antokyanům, což jsou v podstatě antioxidanty bojující proti nejrůznějším druhům chorob. Existuje jich stovky a v závislosti na jejich typu, pak ovlivňují i pigment produkující nejrůznější barvy, nemusí to být jen fialová. Může to být také červená a modrá.
Spojením brambor s masem vytvoříte jídlo s vysokým obsahem draslíku
Fialové brambory jsou nabité vlákninou, vitamínem C a draslíkem, což vám bude ku prospěchu i co se týče hubnutí, imunity a zdraví srdce.
Draslík je navíc minerál zodpovědný za zažívací funkce a svalové kontrakce. Maso a ryby mají také vysoké množství draslíku.
1 středně upečený fialový brambor vlastní tento nutriční profil:
- 151 kalorií, 4 g bílkovin, 0 g tuku, 34 g sacharidů, 3 g vlákniny, 20% denní hodnota draslíku a 24% denní hodnoty vitamínu C
Zde vidíte, že tělu nedodáváte žádné tuky, jen sacharidy, vlákninu a minerály. Pokud jde o antioxidanty, čím tmavší fialová barva, tím lépe. Antioxidační schopnost fialových brambor se dá přirovnat k růžičkové kapustě nebo špenátu.

Dejte si však pozor na přípravu, zatímco pečením ztratí fialové brambory cca 22 % svých významných antioxidantů, u smažení až 60%. Nejvíce živin si zachovají vařené brambory, kde jsou ztráty jen kolem 8%. Příprava brambor s jakoukoli jinou pestrobarevnou zeleninou ještě zvýší antioxidační sílu jídla.