Lilek ve stravě představuje klíčový úspěch ke shození přebytečných kilogramů. Působí zejména na problematické partie, což je u většiny žen, právě bříško.
Lilek poskytuje tělu pocit sytosti a zmírňuje hlad. Rovněž pomáhá eliminovat nahromaděný tuk. Má hodně vlákniny, což prospívá fungování střev. Bojuje také proti špatnému cholesterolu a zlepšuje trávení.
Chcete-li zhubnout, měla by být tato zelenina součástí hned několika receptů a měli byste vypít nejméně 2 l vody z lilku denně.
Zde malá ukázka:
Jak si připravit vodu z lilku?
Složení:
- 1 lilek
- 1 litr vody
Lilek včetně slupky omyjte a nakrájejte na kostky. Nechte je přes noc namočené ve vodě. Ráno je vhoďte do mixéru společně s vyluhovanou vodou a popíjejte během dne. Když vám nebude voda z lilku chutnat, lze jí kombinovat se zázvorovou vodou.
Další variantou k pití je příprava detoxikační šťávy, kde opět hraje hlavní roli – lilek.
Složení:
- 1/2 lilku
- 1 zelný list
- 1 vymačkaný citrón
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 sklenice kokosové vody
Všechny přísady dejte do mixéru a vzniklou tekutinu vypijte za studena.
Zapečený lilek s kuřecím masem a zeleninou
Složení:
- 4 lžíce celozrnné mouky
- 1 šálek odstředěného mléka
- 1 vejce
- 1 rovná čajová lžička droždí
- 150 g kuřete (asi 1 prsní filet)
- 1 lilek nakrájený na kostky
- 2 nakrájená rajčata
- 3 lžíce hrášku
- ½ nakrájené cibule
- sůl a petržel
Postup:
Na pánvi orestujte kuřecí maso, lilek, rajčata a petržel. Přisypte sůl a nechte dusit. Do nádoby rozklepněte vejce, vmíchejte mouku, mléko, hrášek a droždí. Vše společně dobře promíchejte, měla by vám vzniknout homogenní směs. Pečte v předehřáté troubě na 200° C přibližně 30 minut.

Kromě zvýšení spotřeby této zeleniny je také důležité jíst zdravou stravu s nízkým obsahem tuku a bohatou na vlákninu. Taktéž alespoň třikrát týdně cvičit, abyste zvýšili metabolismus a podpořili hubnutí.