Ovocné i zeleninové přesnídávky z domácích surovin

Podzimní období nabízí hojnost dozrávající plodů, které se hodí pro přípravu domácích přesnídávek. Připravíte si tak rychlou svačinku, kterou budete mít vždy po ruce a navíc víte, jaké suroviny jste do ní dali.

Jaké přesnídávky si připravit?

Klasikou je přesnídávka z jablek, jejíž obdobou mohou být i broskve nebo meruňky. Co však vyzkoušet i další podzimní plody?

  • Přesnídávka z dýně

Dýně má neutrální chuť a kromě toho ji lze kombinovat třeba s jablky, mrkví nebo červenou řepou. Svěží chuť jí dodají především jablka. Připravte si kilogram dýně a stejné množství jablek. Oba druhy oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší kousky a s trochou vody duste asi 20 minut. Vzniklou směs je potřeba rozmixovat tyčovým mixérem, naplnit do předem připravených skleníček a zavařit.

  • Přesnídávka z jablek a mrkve

Kombinace kyselejších jablek a sladké mrkve je velmi chutná. Pro její přípravu je potřeba kilogram mrkve a tři kilogramy jablek. Obě suroviny oloupejte, jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na menší kousky a s trochou vody duste do změknutí. Následně rozmixujte pomocí tyčového mixéru, naplňte do předem připravených skleniček a zavařte.

  • Hrášek, mrkev a brambory

Připravte si směs hráčku, mrkve a brambor v množství 1 kilogramu, zeleninu zhruba ve stejném poměru. Zeleninu očistěte, mrkev a brambory rozkrájejte na menší kousky a společně s hráškem duste do změknutí. Následně přidejte lžičku kvalitního olivového oleje a vše dobře rozmixujte tyčovým mixérem. Vzniklou směs pak plňte do skleniček, které sterilujete po dobu 20 minut, při teplotě 85ºC.

Pokud jsou děti již starší, lze připravit i směs s květákem, kedlubnou, pórkem nebo brokolicí.

Přesnídávky k okamžité spotřebě

Pokud chcete přesnídávku použít jako formu oběda, lze použít kromě již výše zmiňované zeleniny i kousek masa, ideálně kuřecího, krůtího nebo králičího. Tady je vhodné připravit si takové množství, které dítě sní během dvou dnů. Maso se povaří se zeleninou a vše se následně rozmixuje tyčovým mixérem.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares