Mlsejte zdravěji – sladké tečky pro vaše děti bez výčitek

Děti by snědly všechno sladké, což je celkem logické, ale není to pro ně tak úplně zdravé. My si podle těchto návodů připravíme dezerty, po kterých se u vás doslova „zapráší“ a současně z nich nemusíte mít výčitky. V receptech je použitý třtinový cukr, arašídové máslo, med, mandlové či sojové mléko. Samé dobroty, které jsou pro vaše děti příjemnou změnou.

Bezlepkový čokoládový dort

2 hrnky plus 3 lžíce bezlepkové univerzální mouky

2 hrnky třtinového cukru

3/4 hrnku kakaa na pečení

¼ hrnku mletého lněného semínka

¼ hrnku chia semínek

2 čajové lžičky prášku do pečiva

1-1/2 čajové lžičky jedlé sody

1 čajová lžička soli

1/2 čajové lžičky xanthanové gumy

1 hrnek vroucí vody

1 hrnek neslazeného mandlového mléka

1 hrnek řepkového oleje

4 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

V míse spojte vodu s mandlovým mlékem, olej a vanilku. Do této směsi přidejte mouku s ostatními ingrediencemi, kterou jste předem rozšlehali, to teď udělejte znovu. Předehřejte si troubu na 350 °C. Vlijte do pečící nádoby a pečte do té doby, než vyndáte čisté párátko, cca 50-55 min.

Domácí zmrzlina z banánů a ořechů

5 oloupaných banánů

1/3 hrnku mandlového mléka

2 lžíce jemně nastrouhaného kokosu

2 lžíce krémového arašídového másla

1 čajová lžička vanilkového extraktu

1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů

3 lžíce rozinek

Postup:

Banány, mléko, kokos, arašídové máslo a vanilku spojte kuchyňským robotem. Vmíchejte vlašské ořechy a rozinky. Přendejte do mrazící nádoby a nechte zamrazit na 2 – 4 hodiny.

Rýžovo – mangový nákyp

2 hrnky vody

1/4 čajové lžičky soli

1 hrnek nevařené dlouhozrnné hnědé rýže

1 středně velké zralé mango

1 hrnek vanilkového sójového mléka

2 lžíce třtinového cukru nebo med dle chuti

1/2 čajové lžičky mleté skořice

1 čajová lžička vanilkového extraktu

nasekané oloupané mango

Postup:

Do hrnce dejte vodu se solí a přiveďte k varu. Vmíchejte rýži, snižte teplotu a vařte pod pokličkou cca 35 – 40 minut. Záleží na typu rýže, prostě musí být měkká a bez vody. Mezitím si oloupejte a nakrájejte mango. Vidličkou ho pomačkejte. Smíchejte mléko, cukr či med, skořici a rozmačkané mango a přiveďte k varu v jiném hrnci, vařte cca 10-15 min do minima tekutiny. Odstraňte z tepla a přidejte vanilku. Rýži pak promíchejte se vzniklou směsí. Podávejte teplé, ale klidně i studené, dobré je obojí.

Štítky:

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares