Děti by snědly všechno sladké, což je celkem logické, ale není to pro ně tak úplně zdravé. My si podle těchto návodů připravíme dezerty, po kterých se u vás doslova „zapráší“ a současně z nich nemusíte mít výčitky. V receptech je použitý třtinový cukr, arašídové máslo, med, mandlové či sojové mléko. Samé dobroty, které jsou pro vaše děti příjemnou změnou.
Bezlepkový čokoládový dort
2 hrnky plus 3 lžíce bezlepkové univerzální mouky
2 hrnky třtinového cukru
3/4 hrnku kakaa na pečení
¼ hrnku mletého lněného semínka
¼ hrnku chia semínek
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1-1/2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička soli
1/2 čajové lžičky xanthanové gumy
1 hrnek vroucí vody
1 hrnek neslazeného mandlového mléka
1 hrnek řepkového oleje
4 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
V míse spojte vodu s mandlovým mlékem, olej a vanilku. Do této směsi přidejte mouku s ostatními ingrediencemi, kterou jste předem rozšlehali, to teď udělejte znovu. Předehřejte si troubu na 350 °C. Vlijte do pečící nádoby a pečte do té doby, než vyndáte čisté párátko, cca 50-55 min.

Domácí zmrzlina z banánů a ořechů
5 oloupaných banánů
1/3 hrnku mandlového mléka
2 lžíce jemně nastrouhaného kokosu
2 lžíce krémového arašídového másla
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
3 lžíce rozinek
Postup:
Banány, mléko, kokos, arašídové máslo a vanilku spojte kuchyňským robotem. Vmíchejte vlašské ořechy a rozinky. Přendejte do mrazící nádoby a nechte zamrazit na 2 – 4 hodiny.
Rýžovo – mangový nákyp
2 hrnky vody
1/4 čajové lžičky soli
1 hrnek nevařené dlouhozrnné hnědé rýže
1 středně velké zralé mango
1 hrnek vanilkového sójového mléka
2 lžíce třtinového cukru nebo med dle chuti
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička vanilkového extraktu
nasekané oloupané mango
Postup:
Do hrnce dejte vodu se solí a přiveďte k varu. Vmíchejte rýži, snižte teplotu a vařte pod pokličkou cca 35 – 40 minut. Záleží na typu rýže, prostě musí být měkká a bez vody. Mezitím si oloupejte a nakrájejte mango. Vidličkou ho pomačkejte. Smíchejte mléko, cukr či med, skořici a rozmačkané mango a přiveďte k varu v jiném hrnci, vařte cca 10-15 min do minima tekutiny. Odstraňte z tepla a přidejte vanilku. Rýži pak promíchejte se vzniklou směsí. Podávejte teplé, ale klidně i studené, dobré je obojí.