Upéct dobrou pizzu v klasické troubě je výzva: těsto – 1. díl

Jednoduché a osvědčené recepty na pizzu jsou ideální na konzumaci pod širým nebem. A vyhotovit luxusní pizzu, když doma nemáte pec, není nadlidský úkol. Stačí vědět, jak na to…

Důležitou roli hraje nastavení ohřevu v troubě – většinou na nejvyšší stupeň, ale každá trouba peče jinak. Chcete ještě radu, aby zůstala křupavá? Nepřetěžujte pizzu mnoha surovinami, natož těmi „mokrými“.

A jak na správnou konzistenci těsta? Řiďte se poměrem surovin v tomto receptu.

Složení:

  • 650 g bílé mouky
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 ks 7 g balíčku instantního nebo 12 g čerstvého droždí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 440 ml studené vody

Postup:

Mouku, sůl a droždí společně umixujte. Přidejte olej a vodu a zase mixujte na nízký stupeň otáček po dobu 8 minut. Cílem je získat lepivé, přesto pružné těsto.

Lze to samozřejmě i ručně, jen je to pracnější

Mokré a suché se přísady se spolu smísí a potom se pomocí vařečky a následně rukama vypracuje. Tento proces trvá asi 10 minut a je to namáhavější, než zapnout mixér s metlami.

Když je těsto hotové, je potřeba připravit plochu

Namažte si pracovní plochu troškou oleje včetně vašich rukou. Těsto vyklopte a naolejovaným nožem rozdělte na 6 dílů.

Skladování

Z každého kusu vytvarujte kouli, okraje zasuňte pod sebe a vytvořte hladký vršek. Z jedné koule na těsto bude jedna pizza, jednoduchá rovnice. Kuličky si také můžete uschovat v mrazáku až po dobu 6 měsíců.

Ke přímé spotřebě je lepší nechat těsto v lednici v zabaleném igelitovém pytlíku nebo potravinářské folii po dobu 1-3 dnů k rozvinutí plných chutí.

Poté z lednice vytáhněte požadované množství a nechte stát při pokojové teplotě ještě 1-2 hodiny. Až potom vytvarujte pizzu.

Náš tip:

Vyrobte si vlastní česnekový nebo bylinkový olej, který snadno zakomponujete do těsta. Čerstvý rozmarýn a tymián bez stonků, rozdrťte v tloučku s česnekem a velkou špetkou soli.

Důkladným třením bylinek získáte i jejich vlastní přírodní olej. Přesto zalijte ještě olivovým olejem a dejte bokem vyluhovat na dobu od 30 minut do 4 hodin.

Následně pomocí naolejovaných rukou zapracujte olej do těsta.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares