Použijte těsto z předešlého dílu a připravte si na něj vlastní rajčatovou omáčku a další lahodné suroviny. Měli jste pizzu, kde dominoval sýr nebo naopak uzená slanina?
Variací na pizzu je nesčetně mnoho, ale my jsme vám připravili ty nejosvědčenější a méně známé.
Rychlá rajčatová omáčka – recept:
Hustá, lehce nasládlá rajčatová omáčka na pizzu, která se dá následně použít také na těstoviny.
- 700 gramů oloupaných rajčat v plechovce
- 1 lžíce rajského protlaku
- pár stroužků česneku podle chuti
- hrst listů bazalky
- 2 lžíce extra panenského oleje
Do hrnce nalijte plechovku s rajčaty, přidejte rajčatový protlak, oloupané stroužky česneku, bazalku a olivový olej.
Přiveďte k varu, snižte teplotu a za stálého míchání jemně povařte po dobu asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Následně vyjměte česnek a okořeňte podle chuti.
Pizza 1 – sýrová variace
Složení:
- 2 lžíce hrubé polenty nebo kukuřičné mouky
- 150 g sýru ricotta (scezeného)
- 1 x 125 g mozzarelly (scedit a roztrhat na kousky)
- 1 červená chilli paprička (najemno nakrájená)
- 4 jarní cibulky (nakrájené na plátky)
- sůl, pepř
- 30 g parmezánu (hoblin)
- extra panenský olivový olej na pokapání
Postup:
Předehřejte troubu na 230 ° C (plynový stupeň – 9) a vložte plech na pečení. Mezitím si připravte pizzu. Pomocí naolejovaných rukou těsto jemně natáhněte na obdélník, trochu větší než list A4.
Lžící naberte riccottu a sem tam ji umístěte na pizzu. Přidejte také kousky mozzarelly, posypte chilli, jarní cibulkou. Dochuťte solí a pepřem. Vyjměte předehřátý plech z trouby a položte na něj pizzu.

Vložte zpět do trouby a pečte 12 – 15 minut nebo dokud nebude těsto nafouknuté a zlaté. Měly by se na něm začít tvořit bubliny. Na závěr dozdobte rukolou a parmezánem. Poté zakápněte olivovým olejem a nakrájejte.