Zahradničíte ráda? Naučte se rychle kompostovat, je nejvyšší čas!

Připravte si organickou půdu, co možná nejdříve. Vytváření kompostu za domácích podmínek je jednoduché a zdravou rašelinu můžete za měsíc již plně využívat.

Jak můžete dát svým rostlinám extra podporu? Samozřejmě, že nemusíme pro odpověď chodit nikam daleko – s kompostem.

Kompostování je snadný proces

Zahrnuje vysypání slupek ze zeleniny a ovoce, kávové sedliny a vaječných skořápek spolu s odřezky trávy, větvičkami a listy.

Po šesti měsících až třech letech máte bohatou, drobivou tmavě hnědou rašelinu, která vašim rostlinám dodá všemožnou výživu. Na druhou stranu, máte na to čas? Pokud ne, přicházíme s tímto inovativním nápadem.

Založení vlastního kompostéru

Složíte si ho ze čtyř palet, ale jen je potřeba, aby byly čisté bez mastnoty a jiných látek. V opačném případě se dostanou do vašeho kompostu, což by neprospělo.

Palety k sobě spojte pomocí drátu nebo provazu. Nic natrvalo, později to odstraníte. Podlahu vytvoříte z několika prkének, ale nechte mezi nimi mezeru, aby sem mohl cirkulovat vzduch.

Jakmile máte tento zásobník připravený, můžete začít přidávat kompostovací materiál – poměr asi 1 díl „zeleného“ ke 2 dílům „hnědého“ základu.

Zelený základ:

  • čerstvě posekaná tráva a seno
  • hnůj
  • listy
  • slupky ze zeleniny a z ovoce

Hnědý základ:

  • sláma
  • staré listí
  • přezimované větvičky nebo zahradní plevel

Nyní je tu ta část, která věci urychlí. Vše, co vložíte do kompostovací nádoby, by nemělo být větší, než 5 cm. A veškerý domácí kuchyňský odpad lze dát do mixéru. Nebude to trvat tak dlouho, než se přirozeně rozpadne.

Plnění kompostéru

Hnědou a zelenou hmotu smíchejte dohromady. Poté sem nasypte cca 20 cm, aby to pokrylo dno, dá se dělat i v proutěném koši. Materiál prokládejte dřevěnými klacíky a pokračujte stále stejně až k vrcholu koše. Pak už je jen potřeba celý kompost lehce promáčet.

Někdo k tomu používá i pár hrstí limetkové kůry s dužinou. Lze přidat i starý kompost nebo zahradní zeminu. Tyto prospěšné bakterie a houby nastartují váš kompost.

Pokud použijete tuto metodu, nebudete muset kompost vůbec obracet. Případně můžete vynechat klacíky mezi vrstvami a hromádku občas otočit. To zajistí potřebné provzdušnění. Hromada se rychle zahřeje, a pokud ji neprovzdušníte, dobré bakterie budou pryč. V podstatě budete muset začít znovu.

Štítky: , , , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares