Připravte si organickou půdu, co možná nejdříve. Vytváření kompostu za domácích podmínek je jednoduché a zdravou rašelinu můžete za měsíc již plně využívat.
Jak můžete dát svým rostlinám extra podporu? Samozřejmě, že nemusíme pro odpověď chodit nikam daleko – s kompostem.
Kompostování je snadný proces
Zahrnuje vysypání slupek ze zeleniny a ovoce, kávové sedliny a vaječných skořápek spolu s odřezky trávy, větvičkami a listy.
Po šesti měsících až třech letech máte bohatou, drobivou tmavě hnědou rašelinu, která vašim rostlinám dodá všemožnou výživu. Na druhou stranu, máte na to čas? Pokud ne, přicházíme s tímto inovativním nápadem.
Založení vlastního kompostéru
Složíte si ho ze čtyř palet, ale jen je potřeba, aby byly čisté bez mastnoty a jiných látek. V opačném případě se dostanou do vašeho kompostu, což by neprospělo.
Palety k sobě spojte pomocí drátu nebo provazu. Nic natrvalo, později to odstraníte. Podlahu vytvoříte z několika prkének, ale nechte mezi nimi mezeru, aby sem mohl cirkulovat vzduch.
Jakmile máte tento zásobník připravený, můžete začít přidávat kompostovací materiál – poměr asi 1 díl „zeleného“ ke 2 dílům „hnědého“ základu.
Zelený základ:
- čerstvě posekaná tráva a seno
- hnůj
- listy
- slupky ze zeleniny a z ovoce
Hnědý základ:
- sláma
- staré listí
- přezimované větvičky nebo zahradní plevel
Nyní je tu ta část, která věci urychlí. Vše, co vložíte do kompostovací nádoby, by nemělo být větší, než 5 cm. A veškerý domácí kuchyňský odpad lze dát do mixéru. Nebude to trvat tak dlouho, než se přirozeně rozpadne.
Plnění kompostéru
Hnědou a zelenou hmotu smíchejte dohromady. Poté sem nasypte cca 20 cm, aby to pokrylo dno, dá se dělat i v proutěném koši. Materiál prokládejte dřevěnými klacíky a pokračujte stále stejně až k vrcholu koše. Pak už je jen potřeba celý kompost lehce promáčet.
Někdo k tomu používá i pár hrstí limetkové kůry s dužinou. Lze přidat i starý kompost nebo zahradní zeminu. Tyto prospěšné bakterie a houby nastartují váš kompost.

Pokud použijete tuto metodu, nebudete muset kompost vůbec obracet. Případně můžete vynechat klacíky mezi vrstvami a hromádku občas otočit. To zajistí potřebné provzdušnění. Hromada se rychle zahřeje, a pokud ji neprovzdušníte, dobré bakterie budou pryč. V podstatě budete muset začít znovu.