Sýr je jedním z mléčných výrobků, který lidé skutečně milují. Dokáže totiž úplně změnit chuť pokrmu. Hraje tak klíčovou roli v několika kuchyních světa. Aromatický a lahodný sýr promění každé jídlo v nebeský zážitek.
Ať už jsou to těstoviny, sendviče, pizza nebo dokonce sušenky, můžete si ho dopřát v čemkoliv. Už samotná myšlenka na sýr může spustit slinění. A když mluvíme o sýru jako takovém, po celém světě ho existuje hned několik druhů a každý je svým způsobem jedinečný! Pokud máte rádi sýry, pak vás jistě nadchne náš seznam sýrů.
Mozzarella
Neobejdou se bez ní hlavně rajčata a bazalka. Je to jeden z nejběžnějších a nejoblíbenějších druhů sýra na celém světě. Pochází z jižní Itálie a tradičně se zpracovává z buvolího mléka, ale v dnešní době se mozzarella vyrábí také z kravského a ovčího mléka. Má příjemnou chuť s jemnou strukturou a používá se k přípravě lasagní i pizzy. Při použití bez zapékání se dává na sendviče a dokonce i do salátů.
Feta
Oblíbená varianta pro mnoho lidí při přípravě salátů, má lehce pikantní a slanou chuť. Připravuje se z kozího nebo ovčího mléka. Je řeckého původu a vlastní krémovou strukturu. Chutná nejlépe v kombinaci s pečenými paprikami, olivami a ořechy. Ve srovnání s jinými druhy sýrů je také velmi výživný a vychutnáte si jej i při grilování.
Čedar
Sýr čedar je bohatý na bílkoviny. Je také známý jako vysoce výživný, ale i kalorický sýr, proto se do něj pusťte s rozmyslem. Má svůj původ v Anglii a je pojmenován po vesnici Cheddar. Překvapí vás krémová chuť, kterou podpoří jeho stárnutí, pak je silnější a štiplavější. Je hladké struktury a používá se k přípravě grilovaných předkrmů, ale i hlavních jídel. Skvěle chutná v toastech.
Parmazán
Parmazán neboli Parmigiano Reggiano pochází ze severní Itálie. Rovněž stárne od minimálního časového období 12 – 36 měsíců a má tvrdou zrnitou strukturu. Vyrábí se z kravského mléka a jeho vynikající chuť lze využít do pečených pokrmů, jako jsou makarony, těstoviny, polévky a dokonce i saláty.

Gouda
Pojmenován po městě Gouda v Nizozemsku. Vyhotovuje se z kravského mléka, má krémovou chuť a zraje minimálně 4 týdny, maximálně 36 týdnů. Jak stárne, zvyšuje se kvalita i chuť. S tímto sýrem se nebojte připravit grilované sýrové sendviče, makarony, saláty, ale i polévky. Je to klasika, která vás nezklame.