Grilovat se dá i v zimě: připravte si s námi pokrmy, které vás zasytí

Když řádně vyčistíte gril po létě a je jeho součástí i poklop, nemusíte se bát grilovat ani v zimě. Jen ne každý snese stát venku a čekat, až se suroviny opečou. Výhodu mají ti, co vlastní zastřešenou pergolu nebo altánek. Když si tam prostředí přizpůsobíte tomu, že tam vydržíte být třeba hodinku, nic vám nebrání oddat se této letní aktivitě i v zimních měsících.

Je to poněkud netradiční aktivita, ale berte to tak, že někdo dělá táborák a opékání špekáčků i ve sněhu. Tak proč ne, grilování? Navíc se dá vymyslet spoustu variant, jak grilovat na otevřeném ohni. Stačí k tomu rošt z grilu nebo kotlík. Zkuste naše pochutiny, které seženete hravě i v zimě. Inspiraci jsme převzali z Maroka a Argentiny. Jídlo ovoněné kouřem má přece jen jinou chuť.

Marocký salát z pečené mrkve a pomerančů

  • 1 svazek mrkve
  • 2 pomeranče
  • 1 hrst nasekaného koriandru
  • mletý zázvor a med dle chuti
  • špetka skořice
  • pár lístečků máty
  • šťáva z jednoho citronu

Mrkev řádně omyjte, ale neloupejte. Pomeranče překrojte napůl a ugrilujte tak, aby byly měkké jen napůl. Opečenou mrkev zbavte ožehnuté slupky pomocí malého kartáčku a nakrájejte na tenká kolečka. To samé s pomerančem, tam je potřeba odstranit ještě bílé části. Pokrájejte je na plátky, okořeňte koriandrem a ozdobte mátou. Nezapomeňte na med, který pokrm osladí, ale ne moc, záleží na intenzitě citronové šťávy.

Argentinská specialita – chorizo plus chléb

  • klobásy
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 60 gramů sádla
  • 60 gramů másla
  • ¼ kostky droždí, lze i sušené
  • špetka cukru
  • dle chuti: kysané zelí, nakládaná zelenina, kečup, hořčice,..)

Droždí rozšlehejte ve vodě, nechte zkvasit s cukrem, dokud se nevytvoří pěna. Potom smíchejte mouku s vodou, sádlem a droždím, do prohněteného těsta přidejte sůl. Těsto nechte kynout do dvojnásobného objemu a rozdělte na osm dílů.

Klobásu zabalte do těsta, vždy co klobása, to jeden díl. Těsto uzavřete a nechte ještě kynout alespoň půl hodiny. Každý kousek potřete rozpuštěným máslem. Hotové krájejte na kolečka a servírujte s kečupem a hořčicí. Některé klobásy můžete na gril položit i bez těsta, když vám zbudou.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares