Rybí pokrmy jsou u dětí celkem populární. A čerstvě připravené rybě se nic nevyrovná. Když umíte jídlo správně dochutit, děti si ho rychle zamilují. Ryby mají jemnou chuť, navíc jsou snadné. My si dnes připravíme recepty z lososa. Losos je chutnou rybou, která tělu dodá řadu potřebných živin.
Glazovaný losos
Složení:
- 1/4 šálku Tamari omáčky (zdravější varianta fermentované sójové omáčky)
- 4 lžíce hnědého cukru
- 3 filety z lososa
- 2 šálky jasmínové rýže
- listy koriandru a srpky limetky
Postup:
Smíchejte Tamari omáčku s hnědým cukrem a lososa pokrájejte na kousky. Lososa dejte do omáčky a nechte pár minut odležet. Rýži uvařte podle návodu, většinou se na hrnek rýže vlije 1,5 šálku vody.
Nastavte v troubě program „gril“ na střední stupeň ohřevu. Lososa nechte v troubě asi 6 minut, zkrátka a jasně ho pečte do té doby, než je vršek nahoře zkaramelizovaný a uvnitř pěkně růžový. Servírujte s rýží v miskách, které doplníte o kousky lososa. Pokapejte redukovanou marinádou. Ozdobte lístky koriandru a limetkovými klínky.
Bramborovo – lososové placičky
Složení:
- 1 kg brambor (oloupané a nakrájené na plátky)
- 1 lžička soli
- 400 g konzervovaného růžového lososa
- 1/2 cibule (nakrájené na kostičky)
- 1 šálek hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 šálku mléka
- 2 šálky strouhanky
- 1 šálek rostlinného oleje
Postup:
Brambory vložte do hrnce a podlijte studenou vodou. Přiveďte k varu a lehce osolte. Duste do měkka a slijte vodu. Brambory rozmačkejte a promíchejte s lososem a cibulí.
Vytvořte placičky. Do jedné misky dejte mouku, v další misce zvlášť smíchejte vejce a mléko a do třetí misky vsypte strouhanku. Obalte jako v klasickém trojobalu a smažte z obou stran dozlatova.