Kostní bujóny: tvoří základ zdravé a vydatné polévky vhodné zejména po porodu

Polévky z kostních bujónů mají klíčové živiny a uplatnit se dají zejména v období po porodu, kdy se žena potřebuje, co možná nejrychleji zotavit. V době nemoci nebo stresu se některé důležité aminokyseliny snadno vyčerpají, tudíž je potřeba je tělu dodat.

Nejlepším způsobem je, když je získáme z potravy. Konzumace kostního vývaru a léčivých polévek včetně dušených pokrmů je vynikající příležitostí, jak si zvýšit odolnost vůči nemocem souvisejícím se stresem.

Jaké maso použít na vývar?

Pro čirý vývar s lehkou chutí, dejte jako základ kuřecí, hovězí nebo rybí kosti. Lze použít i vepřové nebo jehněčí maso, to dodá polévce bohatší chuť.

Kostní vývary poskytují řadu zdravotních výhod:

Díky příjmu kolagenu a aminokyselinám posílíte tělo (zejména tehdy, když málo spíte nebo trpíte chronickým stresem)

Zotavující polévka z volských ocasů

Tato zdravá polévka je inspirovaná tradiční čínskou medicínou, je plná hovězí oháňky, zázvoru, hub, bobulí goji a kořenové zeleniny.

Další možností rychlého receptu pro zaneprázdněné rodiče je „porodní vývar“ z kuřecího a vaječného vejce. Jeho konzumace jednou denně pomáhá tělu při opravě tkání a podporuje klouby v období po porodu.

Zeleninové polévky bohaté na živiny


Podobně jako u masa, nesáhnete vedle ani s jakoukoliv zeleninou, kterou přidáte do polévek a dušených pokrmů. Budete jen sklízet výhody nutričních vlastností zeleniny.

Je také známo, že zeleninový vývar je obzvláště užitečný pro čerstvé matky zotavujících se z císařského řezu – podporuje zdravé trávení, což zase umožňuje tělu soustředit se na uzdravení.

Pro začátek doporučujeme:


kořenová zelenina – mrkev, pastinák a cibule (zdravý zdroj škrobnatých sacharidů, vitamíny A a C, vláknina a minerály jako draslík, vápník, železo, hořčík a zinek
tmavá listová zelenina – kapusta, mangold, řeřicha a zelí pro dávku kyseliny listové, vitamínů C a K, železa, hořčíku a vápníku
tykev – beta-karoten, antioxidanty

Všechna tato zelenina může pomoci podpořit zdravé vidění, bojovat proti zánětu a zásobit vaše tělo množstvím minerálních kofaktorů. Vývar lze navíc popíjet místo čaje.

Štítky: , , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares