Polévky z kostních bujónů mají klíčové živiny a uplatnit se dají zejména v období po porodu, kdy se žena potřebuje, co možná nejrychleji zotavit. V době nemoci nebo stresu se některé důležité aminokyseliny snadno vyčerpají, tudíž je potřeba je tělu dodat.
Nejlepším způsobem je, když je získáme z potravy. Konzumace kostního vývaru a léčivých polévek včetně dušených pokrmů je vynikající příležitostí, jak si zvýšit odolnost vůči nemocem souvisejícím se stresem.
Jaké maso použít na vývar?
Pro čirý vývar s lehkou chutí, dejte jako základ kuřecí, hovězí nebo rybí kosti. Lze použít i vepřové nebo jehněčí maso, to dodá polévce bohatší chuť.
Kostní vývary poskytují řadu zdravotních výhod:
Díky příjmu kolagenu a aminokyselinám posílíte tělo (zejména tehdy, když málo spíte nebo trpíte chronickým stresem)
Zotavující polévka z volských ocasů
Tato zdravá polévka je inspirovaná tradiční čínskou medicínou, je plná hovězí oháňky, zázvoru, hub, bobulí goji a kořenové zeleniny.
Další možností rychlého receptu pro zaneprázdněné rodiče je „porodní vývar“ z kuřecího a vaječného vejce. Jeho konzumace jednou denně pomáhá tělu při opravě tkání a podporuje klouby v období po porodu.
Zeleninové polévky bohaté na živiny
Podobně jako u masa, nesáhnete vedle ani s jakoukoliv zeleninou, kterou přidáte do polévek a dušených pokrmů. Budete jen sklízet výhody nutričních vlastností zeleniny.
Je také známo, že zeleninový vývar je obzvláště užitečný pro čerstvé matky zotavujících se z císařského řezu – podporuje zdravé trávení, což zase umožňuje tělu soustředit se na uzdravení.
Pro začátek doporučujeme:
kořenová zelenina – mrkev, pastinák a cibule (zdravý zdroj škrobnatých sacharidů, vitamíny A a C, vláknina a minerály jako draslík, vápník, železo, hořčík a zinek
tmavá listová zelenina – kapusta, mangold, řeřicha a zelí pro dávku kyseliny listové, vitamínů C a K, železa, hořčíku a vápníku
tykev – beta-karoten, antioxidanty

Všechna tato zelenina může pomoci podpořit zdravé vidění, bojovat proti zánětu a zásobit vaše tělo množstvím minerálních kofaktorů. Vývar lze navíc popíjet místo čaje.