Domácí arašídové máslo: recept

Výroba domácího, zdravého a snadno roztíratelného arašídového másla je o něčem jiném, než když si ho zakoupíte v obchodě jako hotový produkt. U našeho receptu je bez jednoduchých cukrů a hydrogenovaných tuků. Tím pádem si ho můžete vychutnat v dalších pokrmech.

Arašídové máslo je typické pro celou americkou veřejnost. Proč to ovšem nezkusit zdravěji, než Američané? Vypracujte si ho doma a máte jistotu, že se bude skládat jen z přírodních arašídů, nikoliv z palmového tuku nebo kokosu. Je tak chutné a snadné, že si budete na lednici chtít pořídit zámek (pokud nechcete, aby zmizelo mrknutím oka).

Jak si ho vyrobit?

K výrobě tohoto receptu potřebujete pouze jednu ingredienci: přírodní pražené arašídy – žádný cukr ani sůl.

Složení:

  • 250 gramů přírodních arašídů, pražených a oloupaných

Postup:

První možností, jak arašídy upražit je udělat je v troubě. Vložte list pergamenového papíru na plech. Rozložte na něj arašídy a pečte je po dobu 5 – 10 minut při 170 °C.

Po uplynutí poloviny času otevřete troubu a promíchejte je. Tím zajistíte rovnoměrné opražení. Pozor na každou minutu navíc, arašídy by se mohly rychle spálit. Když ještě voní, vyndejte je a přesypte na studený povrch.

Druhou variantou je pražení na pánvi. Několik jich položte na pánev, aniž byste přidali olej nebo cokoli jiného a nechte je několik minut opékat na středně nízkém ohni, dokud nezezlátnou. Budete je muset stále obracet, ale výsledek stojí za to.

Pak už je zbývá jen přendat do sekáčku na 2-3 minuty nebo dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Krém skladujte ve vzduchotěsné skleněné nádobě v chladničce. Mějte na paměti, že ztvrdne, proto ho vytáhněte z lednice dříve, než ho chcete začít konzumovat. Vydrží 2 – 3 týdny.

Jiné variace: fantazii se meze nekladou

Máte rádi slané? Přidejte během přípravy do arašídů trochu soli. Pro sladkou variantu naopak trochu hnědého třtinového cukru nebo medu.

Arašídové máslo můžete použít v mnoha receptech a pokrmech – sladkých i slaných, které díky tomu získají aroma, chuť a originalitu.

Štítky: , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares