Konzumace středomořské stravy je bohatá na ovoce, zeleninu, zdravé tuky a celozrnné výrobky, což může příznivě ovlivnit riziko určitých zdravotních problémů. Zde je několik tipů, jak tuto stravu zařadit do svých jídelníčků.
Možná je i tento druh stravování lákavý tím, že vás myšlenkami přesune do míst, kde fyzicky nejste. Slunné Řecko, pláže, moře a s tím spojená lehčí a dobře stravitelná potrava. Ze všech módních diet, které vás napadnou, je ta středomořská výhodná tím, že nebudete hladovět, přesto zhubnete. Navíc prospívá vašemu mozku, zlepšuje zdraví srdce a prodlužuje život.
Proti zánětu – ryby
Mastné ryby jako losos, makrela a tuňák mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které snižují zánět. A o omega-3 mastných kyselinách je známo, že pomáhají udržovat silnou a pružnou pokožku.
Olivový olej
Ve světových kuchyních úplnou samozřejmostí. Hodí se do salátů, ale i na grilovanou zeleninu, maso či právě rybu. Sloučenina v olivovém oleji zvaná oleocanthal vlastní podobný účinek jako nesteroidní antirevmatika, např. ibuprofen a aspirin.

Snižuje riziko rakoviny a posiluje srdce
Středomořská strava může snížit riziko rakoviny dělohy a prsu. Taktéž je středomořská strava vhodná pro všechny, protože snižuje riziko srdečních nemocí až o 25%. A to se určitě dá vydržet jíst rostlinnou a živočišnou stravu v podobě zdravých tuků.
Udržuje váš mozek bystrý
Potraviny plné antioxidantů, jako jsou ořechy a olivový olej oddalují nástup duševního úpadku.
Delší život
Antioxidanty a protizánětlivé účinky ovoce, zeleniny a olivového oleje bojují proti oxidačnímu poškození související se stárnutím.
Když to tedy shrneme, co vlastně máte jíst, je to jednoduché. Jsou to především tučné kvalitní ryby, ovoce, zelenina, ořechy a olivový olej. Není toho málo, ale ani příliš, abyste byli zahlceni tím, co můžete a nemůžete, tím pádem se v tom rychle zorientujete.