Nevíte, jaké oleje mimo těch klasických použít, aby vaše jídlo dostalo úplně jiný rozměr? Novinkou na trhu je avokádový olej, který dost často při vaření používají i kuchaři. Ač nemá žádnou zvláštní chuť, téměř se nepřipaluje. Pro milovníky oříškových chutí je ideální sezamový olej, proslulý v čínské kuchyni.
Sojový olej
Další skvělou volbou ve světě kuchyňských olejů, je olej získaný ze sojových bobů. Často se označuje jednoduše jako „rostlinný olej“. Obsahuje méně MUFA, než olivový olej, ale více PUFA a více ALA omega-3. Je v pořádku, když s ním v kuchyni vaříte. Je svým použitím univerzálním pomocníkem, protože má neutrální chuť a jen tak snadno se nepřipálí. Vlastní vysoký kouřový bod.
Avokádový olej
Avokádový olej je jedním z trendů kuchyňských olejů. Studie z roku 2019 připouští, že je třeba provést další výzkum, aby se potvrdily jeho potenciální přínosy pro zdraví, přesto se kuchařům líbí z několika velmi důležitých důvodů. Výhodou avokádového oleje je především jeho vysoký kouřový bod a neutrální chuť. Když se totiž oleje během vaření rozloží, vytvoří se karcinogeny. Z tohoto principu je avokádový olej vhodnější pro vaření při vysokých teplotách jako je restování.
Kokosový olej
Zprvu se zdálo, že se bude dávat do všeho, od vaření až po péči o pleť, ale dietologové se s tímto tvrzením úplně neztotožňují. Předpokladem pro přínos zdraví, je však jeho příznivé působení na srdce, oproti jiným živočišným tukům. Není ovšem tak zdravý, jako oleje, které se vyrábí z rostlin. Kokosový olej je složen převážně z nasycených tuků. Stačí opravdu jen malé množství. Slouží třeba jako občasná náhrada másla nebo jiného pokrmového tuku.

Lněný olej
Je velice choulostivý na skladování, měl by být uchováván v lednici a nikdy by neměl být zahříván. Můžete s ním pokapat pečenou nebo vařenou zeleninu, saláty i ovesné vločky.
Sezamový olej
Hledáte současně i chuť do pokrmu? Jen těžko někdo porazí sezamový olej. Má ořechovou chuť a výborně chutná v kombinaci s rýžovým octem, což je jakýsi základ pro asijský styl vaření. Je považován za takový střed kouřového bodu, raději s ním pečte při nízkých teplotách nebo jen lehce orestujte. Pro vyšší stupeň ohřevu se rozhodněte pro jiný olej, např. slunečnicový nebo avokádový. Sezamový olej musí být uchováván v chladu.
Arašídový olej
Arašídový olej, známý také pod názvem ořechový či podzemnicový olej, se běžně používá v asijských pokrmech. Díky neutrální chuti je arašídový olej ideálním stolním olejem, zvláště vhodný při smažení a restování. Nemusí však být tolik zdravý, protože je chemicky zpracován, což snižuje jeho minerální hodnotu.