Svěží a křupavá řeřicha vás překvapí

Řeřicha je vodní rostlina se silnými antioxidačními vlastnostmi. Z této rostlinky můžete sníst listy, stonky i květy. Chutná podobně jako ředkvička, má takovou lehce pepřovitou chuť. Pro mnohé z vás možná překvapení, ale i dekorativní kytička se dá konzumovat.

Nejen, že tím jídlu dodáte nový rozměr, ale pokud použijete květy, vaše jídlo stoupne i po estetické stránce. Jídlu dodá krásnou barvu i texturu. Věřte tomu nebo ne, ale řeřicha je tu už věky. Do stravy jí zařazovali i v historii, byla mezi královskými jídly oblíbená. Kde jí seženete?

Pokud jí zakoupíte v obchodě je potřeba jí dát ihned do lednice. Nejlepší výživové vlastnosti z ní získáte, když jí zužitkuje hned. Výtečně chutná ve smoothie. Zkuste jí v kombinaci s ananasem a mangem. Nebo si uvařte těstoviny a smíchejte je s uzeným lososem a řeřichou. Opravdová delikatesa! Dip z řeřichy také není na škodu, stejně tak pomazánka na krekry. Kdo nemá zrovna čas, může si namazat chleba s máslem a posypat řeřichou.

Na co je řeřicha dobrá?

Obsahuje vitamín A, C a E. Má antibiotické účinky, je dobrá při zánětech močových cest, s medem funguje na kašel a je také zbraní proti únavě – zlepšuje obranyschopnost. Je zdrojem luteinu, kvercetinu, fenolových kyselin a glukosinolátů. V řadě vědeckých studií bylo prokázáno, že má protirakovinné účinky. Bojuje hlavně proti rakovině tlustého střeva a prsu. Tato sloučenina, známá jako PEITC, může ve skutečnosti zabránit růstu nádorů a zpomalovat šíření rakovinných buněk. Rovněž zpomaluje stárnutí pokožky, pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšovat zdraví očí.

Pěstování řeřichy je jednoduché

Semínka z řeřichy nechte nejprve vyklíčit ve vlhké vatě nebo substrátu. Vyklíčí poměrně rychle, cca po dvou až třech dnech. Poté už jen vezmete nůžky a odstřihnete stonky.

Štítky: , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares