Máslo: v přiměřené míře zdravá pochoutka snižující výskyt infarktu srdce

Máslo obsahuje nasycené tuky. Mnoho lidí se kvůli tomu domnívá, že zvyšuje hladinu cholesterolu, ucpává tepny a může způsobit infarkt. A jak známo, srdeční choroby jsou na světě hlavní příčinou úmrtí.

Nicméně je dokázáno, že od krmených krav trávou, tento fakt nehrozí. Takto vyrobené máslo je pro vaše srdce naopak dobré. Jeho součástí je i vitamín K2 (menachinon), který odvápňuje tepny. Vitamín K je mimo jiné také ve vaječných žloutcích a hovězích játrech.

Ve skutečnosti ovlivňuje konzumace nasycených tuků hladinu HDL (dobrého cholesterolu), což je spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění. Máslo pocházející od krav krmených trávou obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které naopak infarktu pomáhají předcházet. Podle jedné studie je konzumace mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku, spojená s nižším rizikem úmrtí, až o 69%. V praxi to však neznamená, že byste měli máslo jíst od rána do večera. Je totiž dost kalorické, takže jeho nadměrná konzumace způsobí přírůstek hmotnosti.

Další způsoby, jak se vyhnout srdečnímu infarktu

Nejprve je důležité vědět, jaké jsou vlastně varovné signály infarktu. Mohou se objevit i měsíc před vypuknutím, např. pálení žáhy, bolest svalů, chřipka a jiné nekardiální příčiny. Akutními symptomy jsou pak i neobvyklá únava, porucha spánku, slabost a dušnost. Akutní bolest na hrudi chybí až u 43% lidí. Pokud bolest na hrudi je, uvádí se její lokalizace mírně vlevo, pod hrudní kostí, která se šíří do ramen, lopatky, paží, loktů, zad, krku, čelistí a břicha. Bolest se většinou rozšíří na levou stranu těla. Jedná se o tlakovou nepříjemnou bolest.

Dušnost jako kdybyste právě uběhli maraton? Vy jste nuceni dýchat hluboce a hrudník je díky tomu napjatý. Další známkou je studený pot, který sám o sobě není jediným příznakem. Ona i úzkost spojená s extrémní nervozitou je velice špatná. Nejčastějším znakem a zvláště ženám je při infarktu špatně od žaludku. Taktéž nepravidelný puls, točení hlavy, objevují se i pocity na zvracení.

Mezi rizikové faktory patří:

  • Stáří
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoký krevní tlak
  • Cukrovka
  • Kouření
  • Nezdravý životní styl
  • Obezita
  • Rodinná predispozice
Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares