Experimenty se solí: co na čas vyměnit obyčejnou stolní sůl?

Se solemi se dá experimentovat a vy jich můžete vyzkoušet hned několik. Nicméně faktem je, že stejně zůstanete spíše u jednoho až dvou druhů, protože ne každá hospodyňka, najde pro tolik solí místo. Určete si ty své oblíbené, třeba vás nadchne nějaká sůl z těch méně známějších.

Tak jaká bude ta vaše himalájská nebo havajská? Všechny typy mořských solí jsou luxusní svým složením i strukturou. Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. Růžová zrnka jsou na oko velmi pěkná.

Růžová himalájská sůl

Tato sůl se získává z dolů v Pákistánu, což z ní činí, jak kamennou, tak mořskou sůl. Její krystaly jsou velké a hrubé. Svou barvu získala díky oxidu železa. Je ideální jako dochucovací sůl pro čokolády a v případě, že chcete, aby sůl byla součástí nějaké prezentace. Slouží tedy i pro dekorativní účely. K pečení nebo k vaření je zbytečně drahá a navíc by jídlo zbarvila. Denní dávku přísunu minerálů s ní sice nesplníte, ale i tak vám určité množství poskytne (vápník, draslík, hořčík a fluoridy).

Černá himálajská sůl

Tato sůl pochází z dolů v Indii a Pákistánu. Je složena z černých nebo dokonce fialových krystalů a v indické kuchyni je celkem populární. Má intenzivní chuť díky minerálnímu obsahu. Používá se do čatní a ve variantách s kari. Obsahuje železo, hořčík a vápník a méně sodíku, než mořská sůl nebo růžová himalájská sůl.

Červená a černá havajská sůl

Tyto dva druhy soli pocházejí z havajského oceánu, takže jsou také považovány za mořské druhy solí. Červená havajská sůl je smíchána s jílem a svou typickou barvu získává z oxidu železa. Černá havajská sůl je z dřevěného uhlí, které jí dodává kouřovou chuť i barvu. Obě soli jsou hrubozrnnější. Jde o speciální soli zajímavých chutí. Doporučuje se jimi posyp na čokoládu nebo maso či zeleninu. Tím, že nejprve ochutnáte sůl, vaše jídlo získává nový rozměr.

Štítky: ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares