S cuketou se v lidové medicíně léčilo nachlazení a bolesti. Ne všechna použití jsou však podložena vědou, ale jedno je jisté – cuketa je bohatá na několik vitamínů, minerálů a dalších prospěšných rostlinných sloučenin. My si z ní dnes připravíme cuketový gulášek a zapečené brambory. Vařená cuketa má obzvláště vysoký obsah vitamínu A. Prospívá tak zejména našim očím i díky podílu karotenoidů – lutein, zeaxanthin a beta-karoten.
Cuketový gulášek
Co budete potřebovat:
- 2 větší cukety
- 8 rajčat
- 4 mrkve
- 5 brambor
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- trochu másla
- 2 stroužky česneku dle chuti
- koření: sůl, pepř, červená paprika
Na másle zpěňte cibulku a mezitím si připravte zeleninu. Mrkve oloupejte, nakrájejte na půl kolečka. Cuketu zbavte slupky a nakrájejte na kostičky, to samé brambory. Papriku na proužky.

Zeleninu povařte i s česnekem v hrnci pod pokličkou. Na příkrm můžete změklou zeleninu rozmixovat a smíchat se zeleninovým vývarem. Jídlo lze zahustit moukou nebo rozmačkanými brambory. Červená paprika dodá pokrmu chuť po guláši.
Zapékaná cuketa s brambory a krůtími stehny
Co budete potřebovat:
- velká cuketa
- pár brambor
- tři rajčata
- paprika
- cibule
- 3 vejce
- máslo
- sůl, pepř
- krůtí stehna
Postup je velice snadný. Brambory se slupkou se uvaří a nakrájí na kolečka. Papriku, cuketu a cibuli pokrájejte na kostičky. Nejprve na pánvi rozehřejte máslo a na něm zpěňte cibuli. Až se lehce opeče, přidejte ostatní zeleninu a duste do změknutí ve vlastní šťávě. Poloměkkou a studenou zeleninu vyjměte a promíchejte s bramborami. Přendejte do zapékací misky, zalijte vejci a dejte do trouby péct na 150 °C dozlatova. Ke konci pečení zvyšte teplotu a servírujte s pečenými krůtími stehny (pokud je chcete dělat v troubě společně, zeleninu předem nevařte). Kojencům stravu rozmixujte.