Od kdy můžete dětem dávat javorový sirup? Plus recept na zmrzlinu

I když je údajně bezpečné začít se sladidly od jednoho roku věku, vůbec nic se nestane, když tuto hranici posunete na druhé narozeniny. Dejte batolatům čas a jejich chutě rozvíjejte postupně. Nejprve jsou vhodná neslazená jídla.

Původ javorového sirupu

Sinzibuckwud – znamená „vyrobený ze dřeva“ a naznačuje původ této přísady a také způsob, jakým se vyrábí. Na jaře se na krátkou dobu sbírá míza z živého stromu a pak se vaří, dokud se nezredukuje na sladký hustý sirup.

V domorodých komunitách na území dnešních Spojených států a Kanady je javorový sirup tradičním jídlem a sběr společně s vařením mízy je oslavovaným jarním rituálem.

Na výrobu 1 dílu sirupu je potřeba asi 40 dílů mízy, ale jakmile je sirup vyroben, může být také přeměněn na javorové máslo, granulovaný javorový cukr nebo tvárný karamel.

Výroba, geografie, barva

Různé geografické polohy a odrůdy javorů, stejně jako roční období a dokonce i denní doba, kdy se míza sklízí, to vše má vliv na produkci sirupu s různorodou chutí.

Světlejší sirupy vlastní jemnější chuť a tmavší sirupy jsou robustnější chuti.

Přesto je potřeba podotknout, že javorový sirup je pořád cukr, takže může snížit rozmanitost potravin, o které bude mít dítě v budoucnu zájem. Pokud ovšem cukr, tak zajisté je javorový sirup o dost zdravější variantou, než cukr rafinovaný.

Obsahuje vitamín B2 a vápník. Na dětskou oslavu s ním klidně oslaďte. Povyšte jeho úroveň o dávku ovoce, jenž přinese do pokrmu i profil vlákniny. Pokapané palačinky s ním chutnají skvěle!

A zde máte skvělý recept na krém, který chutná jako opravdový oslazený sníh.

Vyrobte si sněhový zmrzlinový krém pro děti

Sladkou dobrotu v podobě zmrzliny mají rády všechny děti. Tak si jí neváhejte udělat. Tahle je složená z kvalitní smetany, mléka, vanilky a ledu. Původní receptura pocházející z 15. – 16. století zahrnovala čerstvě napadaný sníh. Pro naše účely se však v dnešní době hodí spíše ledová tříšt.

Co si připravit:

3-4 šálky ledové tříště

¼ hrnku javorového sirupu (jako náhradní variantu lze použít také med nebo třtinový cukr)

1 lžička seškrábané vanilky

smetana dle konzistence

Ledovou tříšť dejte do mísy a polijte vaším oblíbeným sladidlem, vmíchejte vanilku a přidejte mléko.

Tento základní recept vás naučí, jak vše učinit jednoduchým způsobem. Chcete-li ovocnou pochoutku, nahraďte sladidlo 1/3 šálku macerovaných lesních plodů.

Zmrzlinu je dobré konzumovat hned, protože jinak se krystalky ledu začnou rozpouštět. Led společně s ostatními ingrediencemi je také možné zamrazit jako nanuky a sníst kdykoliv, kdy bude potřeba.

Štítky: , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares