Hranolkové batáty pro děti

Děti mají rády hranolky, ale plné přepáleného oleje, to nebude nic moc zdravého. Zkuste si udělat tyhle jedinečné sladko-slané batátové hranolky. Jsou navíc i jednodušší na přípravu, než smažené. Tahle škrobová kořenová zelenina je úžasným zásobníkem řady tělu prospěšných látek.

Základem je, že hranolky budou tenké, aby krásně křupaly. Z vašeho stolu zmizí zaručeně okamžitě. Nevěříte? Tak je vyzkoušejte!

Co budete potřebovat:

batáty

olivový olej

mořská sůl

černý pepř

uzená paprika

sušený česnek

Tato směsice tvoří harmonii, ale pokud jsou děti malé, je potřeba koření omezit na minimum nebo ho úplně vynechat či nahradit uzenou papriku sladkou variantou.

Postup:

Otázkou zůstává, jak je udělat tak, aby byly křupavé. Stačí použít pár těchto jednoduchých triků a máte vyhráno.

Nakrájejte stejně velké hranolky a vložte je do mísy. Nalijte na ně studenou vodu a nechte je v ní 30 minut máčet. Opláchne se z nich škrob a hranolky budou více křupat. Po uplynulém čase je vyndejte a pořádně osušte kuchyňskou utěrkou. Promíchejte s kořením a rovnoměrně rozložte na plech vyskládaný kvalitním pečícím papírem. Pečte asi 25 – 30 min na  180°C.

Sůl přidejte až na závěr, jinak hranolky pustí vodu. Hranolky během pečení otáčejte, ať jsou dozlatova ze všech stran. Když jsou hotové, nechte je na plechu pět minut odpočinout a pak si na nich hezky pochutnejte. Dobrou chuť.

Pro fajnšmekry – avokádový dip

2 avokáda

1 bílý jogurt

1 hrst petržel

limetková šťáva, sůl, pepř

Jak na to?

Z avokáda odstraňte kůži a pecku. Dužinu rozmixujte s dalšími ingrediencemi a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním dejte dip vychladit do lednice.

Dokonalá výživa

Sladké brambory pomerančové barvy vlastní spoustu výživových vlastností. Jsou zdrojem betakarotenu, vitamínu B6 a C, mědi, manganu, kyseliny pantothenové a vlákniny. Oranžové a fialové odrůdy jsou bohaté na antioxidanty. Chrání před volnými radikály, které se dávají do souvislosti s různými chronickými nemocemi, jako je rakovina, stárnutí a srdeční choroby. Udržují také zdravá střeva.

Tip na závěr

Pokud je děláte pro dospělé, obalte je v kukuřičném škrobu a usmažte na pánvi dozlatova. Jsou výborné!

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares