Krém z lískových oříšků je výborný, ale je skutečně tak zdravý pro naše děti? Zkuste být nápaditější a vytvořit si vlastní. Není zase tak složitý, navíc vám můžou pomoci i děti, které to v těchto deštivých dnech i zabaví. Ideální, co jim namazat ráno na bagetu k snídani.
Kakaovo – lískový krém
Budete potřebovat:
2 hrnky lískových ořechů
1 ½ vanilkový extrakt
¼ hrnku kakaového prášku
¼ šálku a 2 lžíce javorového sirupu nebo xylitolu (od 3 let) či nerafinovaného cukru
dle chuti můžete dosladit stévií
1/8 lžičky soli
2 lžičky oleje
½ hrnku mléka
Postup:
Troubu si předehřejte a připravte si plech. Na ten položte lískové ořechy a pečte 12-15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Ořechy pomocí utěrky zbavte slupičky a vložte je do kuchyňského robotu. Přidejte sladidlo a kakao. Pokapejte olejem a vanilkou. Malinko osolte a ještě zapracujte. Můžete a nemusíte přilít mléko, záleží na konzistenci.

Hladké a krémové struktury docílíte kvalitním mixérem nebo robotem. Investice se vyplatí! Levné mixéry nemusí oříšky „utáhnout“ a přehřejí se. Uchovávejte v nádobě po dobu dvou týdnů, déle jen v případě, že bude krém v lednici.
Lískové ořechy
Mají bezvadný nutriční profil a pokud vaše děti netrpí alergiemi na ně, jsou nabité i živinami a zdravými tuky. Obsahují stopové prvky jako hořčík, měď, mangan, fosfor a vitamíny B a E. Jsou zdrojem nenasycených tuků v podobě omega mastných kyselin.
Pokud tedy toužíte svým dětem dopřát přes den nějakou sladkost z této nemusíte mít výčitky, je tu vynechán bílý cukr. A javorový sirup se vám neztratí, i když je dražší. Dále ho můžete používat i do jiných sladkých pokrmů. Koupili jste jogurt a není sladký? Přidejte javorový sirup. Salátové dresinky jsou s ním také chutnější a dají se péct i zdravější formy koláčů. Co vy na to?