Připravte si domácí rostbíf: krok za krokem!

S pomalu přicházejícím jarem nás to nutí přemýšlet i o jídle, které bychom vyzkoušet tuto sezónu. Nemáte chuť na teplá těžká jídla? Pak snadno podlehnete našemu receptu na luxusní hovězí.

Nechme teď stranou škodlivé konzervanty z obchodu a připravme si své maso.

Hlavní zásadou je maso dobře okořenit, opéct a použít na to jen kvalitní hovězí, v tomto případě hovězí hruď. Nejlépe z farmy, která se specializuje na bio chov. Jak známo, maso je poté bez hormonů, daleko lepší chuti i barvy.

Směs koření

  • 1 polévková lžíce celého pepře
  • 1 polévková lžíce celého koriandru
  • 5 bobkových listů
  • 1 polévková lžíce nového koření
  • 1 polévková lžíce celých hořčičných semínek
  • ½ menšího kořene čerstvého zázvoru – nakrájeného na plátky
  • 1 polévková lžíce hřebíčku
  • 1 polévková lžíce červené papriky (vločky)
  • 1 polévková lžíce kardamomu přímo z lusku
  • 1 drcená tyčinka skořice

Jak maso konzervovat?

  • 3,5 – 4 litry filtrované vody
  • 2 šálky himalájské růžové soli – hrubě mleté
  • 1-2 polévkové lžíce prášku z červené řepy
  • ½ hrnku organického třtinového cukru nebo stévie
  • 3 polévkové lžíce směsi koření (viz výše)
  • 2 – 2,5 kg hovězí hrudi

Postup:

Připravte si směs koření. Všechno koření (kromě zázvoru) orestujte pár minut na pánvi. Nechte vychladnout, zatímco uděláte další krok. Můžete také vynechat část soli a použít sójovou omáčku. Sůl je nezbytná pro vytvrzení a musí být v nějaké formě použita.

Smíchejte všechny ingredience na konzervování. Přiveďte k varu a poté vařte, dokud se veškerý prášek a sůl nerozpustí. Nechte vychladit.

Hovězí maso dejte do kastrolu a zalijte dostatečným množstvím tohoto roztoku. Musí být zcela ponořeno. Zakryjte a dejte do lednice na 5-7 dní. Každý den maso otočte, aby se tekutina vpila do všech jeho částí. Po uplynutí této doby je čas dát maso uvařit.

Dobře ho opláchněte a přendejte do hrnce nebo pekáče. Zalijte čistou vodou a přidejte 1 lžíci směsi koření. Buď pečte při nízké teplotě na 150° po dobu 2-3 hodin nebo jen uvařte. Maso je hotové v momentě, kdy lze jednoduše oddělit vidličkou.

Štítky: , , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares