S pomalu přicházejícím jarem nás to nutí přemýšlet i o jídle, které bychom vyzkoušet tuto sezónu. Nemáte chuť na teplá těžká jídla? Pak snadno podlehnete našemu receptu na luxusní hovězí.
Nechme teď stranou škodlivé konzervanty z obchodu a připravme si své maso.
Hlavní zásadou je maso dobře okořenit, opéct a použít na to jen kvalitní hovězí, v tomto případě hovězí hruď. Nejlépe z farmy, která se specializuje na bio chov. Jak známo, maso je poté bez hormonů, daleko lepší chuti i barvy.

Směs koření
- 1 polévková lžíce celého pepře
- 1 polévková lžíce celého koriandru
- 5 bobkových listů
- 1 polévková lžíce nového koření
- 1 polévková lžíce celých hořčičných semínek
- ½ menšího kořene čerstvého zázvoru – nakrájeného na plátky
- 1 polévková lžíce hřebíčku
- 1 polévková lžíce červené papriky (vločky)
- 1 polévková lžíce kardamomu přímo z lusku
- 1 drcená tyčinka skořice
Jak maso konzervovat?
- 3,5 – 4 litry filtrované vody
- 2 šálky himalájské růžové soli – hrubě mleté
- 1-2 polévkové lžíce prášku z červené řepy
- ½ hrnku organického třtinového cukru nebo stévie
- 3 polévkové lžíce směsi koření (viz výše)
- 2 – 2,5 kg hovězí hrudi
Postup:
Připravte si směs koření. Všechno koření (kromě zázvoru) orestujte pár minut na pánvi. Nechte vychladnout, zatímco uděláte další krok. Můžete také vynechat část soli a použít sójovou omáčku. Sůl je nezbytná pro vytvrzení a musí být v nějaké formě použita.
Smíchejte všechny ingredience na konzervování. Přiveďte k varu a poté vařte, dokud se veškerý prášek a sůl nerozpustí. Nechte vychladit.
Hovězí maso dejte do kastrolu a zalijte dostatečným množstvím tohoto roztoku. Musí být zcela ponořeno. Zakryjte a dejte do lednice na 5-7 dní. Každý den maso otočte, aby se tekutina vpila do všech jeho částí. Po uplynutí této doby je čas dát maso uvařit.
Dobře ho opláchněte a přendejte do hrnce nebo pekáče. Zalijte čistou vodou a přidejte 1 lžíci směsi koření. Buď pečte při nízké teplotě na 150° po dobu 2-3 hodin nebo jen uvařte. Maso je hotové v momentě, kdy lze jednoduše oddělit vidličkou.