Příloh není nikdy dost: ajvar a kapusta na česneku

Možná málokdo z vás tuší, že si nemusí ajvar kupovat v obchodě. Můžete si ho vyrobit doma a budete mít větší radost. Vše bez přidaných barviv a dalších umělých látek včetně dochucovadel pro zvýraznění chuti! My víme, jak na to. A v neposlední řadě si připravíme kapustu na česneku se slaninou. To je slast, která se hodí k uzenému masu či rybě.

Domácí ajvar

Co budete potřebovat:

  • 6 červených paprik
  • 2 lilky
  • 2 palice česneku
  • 2 chilli papričky
  • 2 sklenky olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce vinného octa

Postup:

Nastavte si troubu na styl grilu a papriky umístěte na plech, který jste předem vystlali pečícím papírem. Přidejte tam i lilky a počkejte do té doby, dokud nemají papriky spálenou slupku, lilek by měl být v troubě do změknutí. Nemusíte se bát do trouby dát i celé palice česneku, peče se ve slupce.

Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a z paprik opatrně stáhněte kůži, zbavte je jádřince a semínek. Papriky už není potřeba oplachovat vodou, ztratily by kouřové aroma. Pokud jdou lilky oloupat, tak jim vrchní slupku také stáhněte. Když ne, dostaňte se lžící do dužniny a vydlabejte je. Pečené stroužky česneku vyloupejte. Měly by být měkké a nasládlé.

Papriky, česnek a chilli rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud nemáte, lze je také utřít v hmoždíři na pastu. Lilek se pro naše účely nemixuje, jen se nakrájí nožem a přidá k pastě. Ještě pořádně vidličkou vše pomačkáme, osolíme a zalijeme olivovým olejem, dochutíme vinným octem.

Česneková kapusta se slaninou

Co budete potřebovat:

  • 1 kapusta
  • 1 palice česneku
  • 250 gramů uzené slaniny
  • sůl, pepř

Postup:

Kapustu zbavte košťálu a vnějších listů a na přípravu použijte jen krásně zelené a svěží listy. Ty pokrájejte na nudličky a oloupejte česnek. Česnek hezky rozřezejte na plátečky a slaninu na kostičky. Na pánvi orestujte slaninu společně s česnekem (můžete zakápnout olivovým olejem) a vše opečte dozlatova. Potom už rychle přihoďte kapustu na proužky, ať česnek nezhořkne a slanina se nepřipálí. Kapusta by měla změknout, ale současně lehce křupat. Přejeme vám dobrou chuť.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares