Dostatečný příjem vitamínu A v těhotenství může prospět zdraví matky a plodu. Živina hraje zásadní roli ve vývoji plodu a udržuje matku zdravou. Vitamín A můžete získat prostřednictvím různých potravin. Doplňky vitaminu A lze také zvážit, pokud je předepíše lékař. Navzdory výhodám vitamínu A může jeho nadměrný příjem zvýšit riziko vrozených vývojových vad.
Proč je vitamín A důležitý během těhotenství?
Vitamin A je základní mikroživina, která je hojně dostupná ve většině potravin a vyskytuje se ve dvou formách:
- Vitamín A (z živočišných zdrojů): Obsahuje retinol a retinyl estery přímo absorbované v těle.
- Provitamin A karotenoidy (z rostlinných zdrojů): Obsahuje beta-karoten, který se v těle musí přeměnit na retinol, aby se mohl vstřebat. Vitamin A přispívá ke zdraví nastávající matky a plodu následujícími způsoby.
Pro matku:
- Pomáhá při opravě poporodní tkáně
- Udržuje normální vidění
- Posiluje imunitní funkce
- Udržuje funkční kapacitu ženského reprodukčního systému
Pro plod:
- Pomáhá při vývoji kostí
- Podporuje vývoj orgánů plodu a zdraví kostí
- Pomáhá při tvorbě epiteliální tkáně
Dobré zdroje vitamínu A
Živočišné zdroje: hovězí játra, sýr, ricotta, sleď, mléko, bez tuku nebo odstředěné, obohacené o vitamín A, vejce uvařené natvrdo, vařený losos.
Rostlinné zdroje: batáty pečené ve slupce, dýňový koláč, syrová mrkev, červené papriky, mango, snídaňové cereálie.
Příliš mnoho vitamínu A může škodit
Toxicita vitaminu A během raných fází těhotenství může vést k vrozeným vývojovým vadám. Konzumujte proto potraviny bohaté na vitamín A jako součást vyvážené stravy a vyhněte se suplementaci během těhotenství, pokud to nepředepíše váš lékař.
Příznaky předávkování vitamínem A:
- Závrať
- Nevolnost a zvracení
- Ztráta rovnováhy
- Únava
- Bolest hlavy
- Rozmazané vidění
- Ztráta váhy