Sama moc dobře víte, že koupit jahody dětem na podzim, není totéž jako si je v létě vypěstovat na zahrádce. My jsme pro vás připravili seznam potravin, který vám ulehčí výběr. Navíc s ohledem na to, abyste celá rodina dodala tělu, co možná největší množství výživových hodnot pro váš organismus.
Seznam surovin a tipy na jídlo podle ročního období nemusí být striktně dodržované, je to jen návod, jak získat z té dané ingredience největší podíl živin.
Jaro
Chřest – výborný na páře s
těstovinami
Třešně – zakomponujte do sladkého hlavního
chodu
Nové brambory – vařte a servírujte s máslem a
nasekanými bylinkami
Fialová brokolice – orestujte se
sezamovými semínky
Rebarbora – lahodná do moučníků
Léto
Borůvky – nejlepší v koláči, bublanině
Cukety – udělejte podobně jako hranolky
Hrášek – povařte s jarní cibulkou a trochou salátu
Jahody – smíchejte s cukrem a smetanou
Rajčata – se solí, pepřem a opravdu dobrým olivovým olejem vytvoří jednoduchý lehký salát

Podzim
Malé kapustičky – hodí se do
krémových pokrmů
Řepa – super kombinace se sýrem
feta
Pomerančová zimní tykev – proměňte ji na lahodnou
polévku
Fíky – se skořicí a rýží si na nich skutečně
pochutnáte
Houby z lesa – chutnají výborně i grilované na
toastu
Zima
Květák – zapečený se sýrem
Pórek – delikatesa při zapečení se šunkou a sýrem
Pastinák – pečený na medu
Granátové jablko – šťáva nebo
semínka z něj do zimních salátů
Kedlubna – povařená a
šťouchaná se slaninou a smetanou
Jelikož tu máme podzim, věnujme se surovinám, které tam jsou vypsané. Co nám přinesou? Především vitamíny a minerály, ale také vlákninu včetně antioxidantů. Akorát ne každému sednou houby, jelikož jsou hůře stravitelné. V dětském jídelníčku se s nimi musí opatrně, do tří let raději vůbec. Mají hodně vlákniny, mohou mít projímavé účinky a způsobit bolesti bříška.