Jezte podle ročního období, zdravotně se vám to vyplatí

Sama moc dobře víte, že koupit jahody dětem na podzim, není totéž jako si je v létě vypěstovat na zahrádce. My jsme pro vás připravili seznam potravin, který vám ulehčí výběr. Navíc s ohledem na to, abyste celá rodina dodala tělu, co možná největší množství výživových hodnot pro váš organismus.

Seznam surovin a tipy na jídlo podle ročního období nemusí být striktně dodržované, je to jen návod, jak získat z té dané ingredience největší podíl živin.

Jaro

Chřest – výborný na páře s těstovinami
Třešně – zakomponujte do sladkého hlavního chodu
Nové brambory – vařte a servírujte s máslem a nasekanými bylinkami
Fialová brokolice – orestujte se sezamovými semínky
Rebarbora – lahodná do moučníků

Léto

Borůvky – nejlepší v koláči, bublanině
Cukety – udělejte podobně jako hranolky
Hrášek – povařte s jarní cibulkou a trochou salátu
Jahody – smíchejte s cukrem a smetanou
Rajčata – se solí, pepřem a opravdu dobrým olivovým olejem vytvoří jednoduchý lehký salát

Podzim

Malé kapustičky – hodí se do krémových pokrmů
Řepa – super kombinace se sýrem feta
Pomerančová zimní tykev – proměňte ji na lahodnou polévku
Fíky – se skořicí a rýží si na nich skutečně pochutnáte
Houby z lesa – chutnají výborně i grilované na toastu

Zima

Květák – zapečený se sýrem
Pórek – delikatesa při zapečení se šunkou a sýrem
Pastinák – pečený na medu

Granátové jablko – šťáva nebo semínka z něj do zimních salátů
Kedlubna – povařená a šťouchaná se slaninou a smetanou

Jelikož tu máme podzim, věnujme se surovinám, které tam jsou vypsané. Co nám přinesou? Především vitamíny a minerály, ale také vlákninu včetně antioxidantů. Akorát ne každému sednou houby, jelikož jsou hůře stravitelné. V dětském jídelníčku se s nimi musí opatrně, do tří let raději vůbec. Mají hodně vlákniny, mohou mít projímavé účinky a způsobit bolesti bříška.

Štítky: ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares