Zdravý recept na limonádu, která bojuje proti ledvinovým kamenům

Máte doma odšťavňovač? Pak není nic jednoduššího, než tam vhodit citrón na šálek studené vody, osladit stévií a ozdobit mátou. Užijte si relaxaci a žijte zdravě. Tento nápoj je vhodný na prevenci vzniku ledvinových kamenů. Navíc je tak snadný, že ho zvládnou všichni. Nikdo z vás jistě nechce zažít bolest, kterou přináší ledvinové kameny.

Ledvinové kameny: typy, vznik, intervence

Nejběžnějším typem ledvinových kamenů jsou kameny oxalátu vápenatého a kyseliny močové. Vznikají tehdy, když se škodlivé látky usadí v koncentrované moči a stagnují tu dostatečně dlouho dobu na to, aby vytvořily krystaly. Tyto krystaly k sobě přilnou a vytvoří tak jeden, ale i klidně vícečetné kameny. Máte predispozici k tvorbě ledvinových kamenů? Musíte jíst a pít to, co vám je nebude tvořit.

Pít vodu je zásadní, vliv hraje i vybrané jídlo

Čím méně je vaše moč koncentrovaná, tím nižší je pravděpodobnost, že se ledvinové kameny vytvoří. Doporučuje se vypít 2-3 litry tekutin denně. Některá jídla mohou pro kameny vytvářet pohostinné prostředí. Vyvarujte se potravin s vysokým obsahem oxalátu jako jsou sladké brambory, špenát, čokoláda a arašídy – pokud máte sklon k tvorbě kamenů z oxalátu vápenatého.

Kameny z kyseliny močové se pravděpodobně souvisí se stravou složenou z vysoce purinových potravin, např. červené a orgánové maso, také měkkýši. Potřebují vysoce kyselé prostředí, proto by se lidé, kteří jsou náchylní k těmto druhům kamenů, měli vyhýbat alkoholickým nápojům.

Vyberte si potraviny s vysokým obsahem vápníku a snažte se doplnit svou stravu o 1000 – 1200 mg vápníku denně. Přírodní citrát přítomný v citrónech pomáhá předcházet kamenům.

Konzumace půl až jednoho šálku citrónové šťávy denně, má za následek zvýšení hladiny citrátu v moči, která je nezbytná k prevenci vzniku kamenů. Je rovněž důležité, abyste limonádu osladili přírodním sladidlem, běžný cukr zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares