Ať už je to příprava samotného sádla, škvarků nebo pomazánky, to vše je jednoduchou a rychlou večeří. Stačí k tomu čerstvý chléb, cibule, hořčice, sůl a jídlo je na světě. Možná budete namítat, že jsou tyto pokrmy teď na léto těžké do žaludku, ale takové uzobávání večer k televizi si nechá líbit každý z nás.
Klasické sádlo je nenahraditelnou přísadou mnoha pokrmů. Jeho domácí příprava nezabere skoro žádný čas a ve výsledku je sádlo základem pro další pečení. Hovězí maso na sádle s cibulí a mletou paprikou je fajn záležitostí, neboť vznikne ten nejlahodnější gulášek.
Výroba sádla:
- vepřová slanina
Slaninu nakrájejte na kostky o velikosti 2×2 cm. Vložte do hrnce a za občasného míchání škvařte na středním plameni. Během rozpouštění postupně odstraňujte z pánve kapalinu – sádlo. Přes sítko ho nalijte do připravených čistých nádobek, nejlépe skleněných nebo smaltovaných.
Sádlo nechte v nádobkách ztuhnout v lednici. Takto připravené sádlo lze používat několik měsíců, když ho budete skladovat v lednici.
Výroba škvarek:
- 1 polévková lžíce plnotučného mléka 3,5%
- 1 čajová lžička soli
Při té příležitosti výroby sádla je škoda nevyužít slaniny k produkci škvarečků. Po vyjmutí sádla nechte škvarky v kastrolu a na vysokém stupni ohřevu je řádně vysmažte za stálého míchání s přidáním jedné lžíce mléka. Po odstavení z plamene přidejte sůl a promíchejte.
Výroba škvarkové pomazánky:
Složení:
- 1,5 kg vepřového sádla
- 1 velká cibule
- 1,5 lžíce hořčice
- 50 ml vody
- kmín
- sůl
Sádlo rozkrájejte na kostičky a vložte do hrnce, přilijte vodu a nechte rozpustit. Smažte velmi pomalu a hodně míchejte, dokud škvarky nezískají nahnědlou barvu a nezezlátnou.

Poté je vychladlé pomelte, přidejte hořčici, koření a cibuli. Natřete na čerstvý chléb a ozdobte nasekanou petrželkou.