Čím ještě nahradit chléb? Inspirací je celá řada a nemusí se brát jen z české kuchyně. Připravte si s námi arepa placku, bez které se neobejde kolumbijská ani venezuelská kuchyně. Kouzlit se dá se spoustou surovin, co třeba moderní škrob tapioka?
4. Špenátové placičky
Jsou skvělou možností. Mají velké množství vitamínů a minerálů. Navíc neobsahují moc kalorií, za to vlastní dostatek bílkovin. Můžete je konzumovat společně se sýrem nebo kuřecím masem.
Složení:
- 5 bílků
- 1 balíček nasekaného špenátu
- 1 lžíce chia nebo sezamových semínek
- sůl a pepř na dochucení
Všechny přísady smíchejte dohromady a přidejte na velkou pánev s troškou oleje, dokud vám nevznikne placka, kterou můžete otočit. Orestujte po obou stranách a servírujte.
5. Arepa
Tato placka z kukuřičné mouky je velmi oblíbená především v Kolumbii a Venezuele.
Složení:
- 1 šálek předvařené kukuřičné mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžíce jemně nadrcených ovesných vloček
- 1 1/4 šálku vody
- nastrouhaná mrkev, řepa, paprika nebo cuketa (libovolně nebo lze i bez zeleniny)
Nalijte vodu do nějaké nádoby. Tam dejte lžičku soli a postupně přisypávejte mouku a další přísady. Mixujte do hladké konzistence a nechte 3 minuty odpočívat.

Potom z těsta vytvořte kuličky, které stlačte dlaní tak, aby se z nich staly placky o průměru 10 cm. Vložte do pánve s olejem a opečte po obou stranách. Je možné je naplnit sýrem nebo kuřecím masem (podobně jako špenátové placičky uvedené výše).
6. Celozrnné tortilly
Tortilla se dá připravit z mála ingrediencí. Základem může být třeba jen zelenina jako špenát, řepa nebo mrkev. Když spojíte příjemné s užitečným a navýšíte poměr vlákniny, pomůže vám to i zhubnout.
7. Tapioka
Stejně jako chléb je tapioka bohatá na sacharidy a měla by se jíst s mírou. Její nadměrná konzumace způsobí přírůstek hmotnosti, jelikož se ve své podstatě jedná o škrob. Doporučené množství je cca 3 lžíce denně.