Nová studie naznačuje, že konzumace 100 gramů mléčné čokolády ráno, by mohla omezit chuť k jídlu a příjem energie.
Platí to zejména pro ženy po menopauze, kdy ranní snědení čokolády, může spálit tělesný tuk a snížit hladinu cukru v krvi.
Studie se zúčastnil vzorek 19 postmenopauzálních žen a ty, které každé ráno jedly mléčnou čokoládu, nepřibraly na tělesné hmotnosti. Navíc byly ve výhodě oproti ostatním ženám – celkově měly nižší chuť na čokoládu a upravil se jim i spánkový rytmus.
Čokoláda je potravina, která je spojována s pozitivními výsledky, je-li snězena takto po ránu.
Jak může čokoláda prospět našemu zdraví?
Mléčná čokoláda se vyrábí především z kakaového prášku, mléka, cukru a někdy i kakaového másla. Přísady mohou zahrnovat doplňky jako ořechy a alternativy cukru, např. stevii.
Již z minulosti je prokazatelná schopnost kakaa podpořit některé oblasti našeho zdraví:
- Zlepšuje krevní tlak
- Snižuje riziko kardiovaskulárních příhod
- Pomáhá zvýšit duševní výkonnost a reguluje sekreci inzulínu – viz níže
Kakaové flavonoidy jsou prospěšné i pro diabetiky 2. typu, protože tato složka zvyšuje sekreci inzulínu a citlivost na inzulín. Současně snižuje zánětlivá poškození spojená s onemocněním.
Vědci poznamenali, že hladiny kortizolu, známého také jako „stresový hormon“, byly nižší, když účastníci jedli čokoládu ráno, ne v jinou dobu.
Udržujte svůj příjem čokolády jako rozumnou porci. Trocha čokolády jako součást celkové zdravé stravy je stále nejlepším způsobem, jak si pochutnat na dobrém jídle a zároveň zachovat zdravou rovnováhu kalorií a živin.

Co to pro vás znamená v praxi?
Kakao nemá žádný cukr, ale dodává silné polyfenoly, epikatechin a katechin, které vedou k pozitivním změnám ve střevě. Bylo také potvrzeno, že epikatechiny a katechiny zvyšují spalování tuků a potlačují chuť k jídlu.
Můžete jíst také čokoládové lupínky do řeckého jogurtu, ale pozor na to, večer jen uspokojí chutě a můžete přibrat na váze.