Vánoční štolu je sice jednodušší koupit, ale zase si neužijete tvoření s dětmi. A proč zrovna štolu? Údajně se traduje, že ochraňuje dům před nemocemi a neštěstím. Nesmí být však rozkrojena dříve, než po bohoslužbě na Štědrý večer, tak praví symbolika.
Tvar štoly má ztvárňovat Ježíška v plenkách. Zajímavé a jistě obohacující toto vědět. Pravé štoly se pečou v Drážďanech. Tak pojďme na recept.
Budete potřebovat:
- 850 gramů mouky
- 200 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 200 gramů másla
- 2 vejce
- 100 gramů cukru (méně sladká, ubrat na 50 gramů)
- vanilku seškrábnuto z lusku nebo extrakt
- 300 gramů rozinek
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 100 gramů kandované pomerančové kůry
- 100 gramů kandované citronové kůry
- 100 gramů mletých mandlí
- špetka soli
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
- 1/2 čajové lžičky muškátového květu
Postup:
Množství je uvedené na dvě štoly, stačí vydělit dvěma, pokud chcete jednu. Postup je velmi jednoduchý. Ve velké misce smíchejte všechny sypké suroviny. V malém rendlíku rozpusťte máslo a přidejte vejce. Do malého hrnku nalijte ohřáté mléko a nechte vzejít kvásek. Uděláte tak, že do teplého mléka, dáte rozpustit droždí, přidáte trošku mouky a cukru. K propláchnutým a okapaným rozinkám horkou vodou, vložte kandované kůry, rozemelte mandle a přimíchejte k té sypké směsi. Pořádně promísíte a přilijete máslo s vejci, mléko a kvásek.

Těsto je potřeba prohnětat. Hotovou hmotu si rozdělte na dvě poloviny a udělejte si z nich šišky. V polovině je nařízněte a nechte kynout cca jednu hodinu. Troubu nastavte na 200 °C a pečte do zezlátnutí (okolo 30 minut, ale raději jí hlídejte). Upečenou štolu potřete máslem a za tepla posypte moučkovým cukrem.
Tuto klasickou vánoční pochoutku si určitě upečte, bude vás hřát u srdce fakt, že budete po celý rok zdraví.