TOP nádobí do kuchyně: litina, smalt, nerez ocel

Nejbezpečnější nádobí může být věcí názoru, ale tato diskuze se vždy točí kolem netoxického materiálu. Ten si za chvíli představíme. Výběr také závisí na tom, co se zrovna chystáte kuchtit.

Každá žena touží po dokonalé sadě nádobí, aby její jídlo bylo připravované lahodně. Vždy je však potřeba zvážit bezpečnost, trvanlivost, náklady a funkčnost.

Někomu tak může trvat roky, než najde to, co mu vyhovuje.

Mezi nejčastější druhy nádobí patří:

Litina

Litina zanechává křupavost a dodává karamelizovaný povrch. Nabízí vynikající distribuci tepla a retenci při vaření. Tento materiál lze snadno a bezpečně dostat z varné desky přímo do trouby.

Litinová pánev vydrží věčně a jídlo se na ní nelepí (nepřilnavý povrch). Vaření na litině může dokonce přidat další železo do vaší stravy, což je užitečné pro lidi s nedostatkem tohoto minerálu.

Pokud však dojde k jejímu znečištění, obtížně se čistí. Litina je těžší a jestliže ji necháte mokrou, má sklon k rezavění.

Litina potažená smaltem

Tyto kousky se skvěle hodí na varnou desku nebo troubu. Při správné péči vydrží litina se smaltem po generace.

Jistou nevýhodou je opět hmotnost. Kovové nádobí se nepoškrábe, ale pozor, při extrémních změnách teploty ztrácí barvu a lesk.

Některé pánve potažené smaltem jsou vyrobeny z levného smaltu, který se snadno opotřebovává a vytváří skvrny.

Může také snadno prasknout nebo se odštípnout a skončit v potravinách. Z tohoto důvodu se rozhodně vyplatí si připlatit a nádobí zakoupit u renomované společnosti.

Nerez ocel

Nerez-ocel je inertní a nereaguje s jídlem ani nemění chuť vašeho pokrmu. Díky tomu je jednou z nejbezpečnějších možností nádobí.

Nerez ocel je velmi odolná a na nerezové povrchy lze použít jakýkoli typ kuchyňského náčiní bez obav z poškrábání nebo zničení povrchu. Je lehčí, než litina a snáze se skladuje.

Nerez lze navíc zahřát na vysoké teploty, umístit do trouby i dobře vyčistit a vnitřní povrch neobsahuje škodlivé karcinogeny. Můžete ji také dát do myčky.

Není úplně nepřilnavá a při vaření potřebuje trochu tuku, aby se jídlo nepřichytilo. Výsledky vaření jsou velmi závislé na tloušťce kovu. Silnější pánev z nerez oceli vás bude stát více, ale je odolnější.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares