Perníčky ze zázvoru a skořice

Ač se to nezdá, Vánoce jsou pomalu za dveřmi a je na čase vyzkoušet recept, který si můžete udělat pak ještě jednou. Důležité je teď zabavit děti, aby nám s nimi čas příjemně utíkal a nenudili jsme se. Perníčky jsou lákavé a zábavné.

Budete potřebovat:

  • 175 g tmavého cukru
  • 85 g zlatého sirupu
  • 100 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Postup:

V kastrolu rozpusťte cukr, zlatý sirup a máslo. Nechte 1-2 minuty probublat a poté na 10 minut odstavte. Mouku, sodu a koření vyklopte do velké mísy. Přidejte teplou sirupovou směs a vejce. Vše společně promíchejte, dokud nebude směs hladká a bez hrudek. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice. Pokud nejde válet, nechte ho chvíli změknout.

Mezitím si rozehřejte troubu na 180/200 °C. Těsto rozválejte a vykrajujte z něj veselé panáčky. Perníčky umístěte na plech a pečte cca 10 – 12 minut. Perníčky ozdobte čokoládou, např. knoflíky a oči, zbytek je určitě na fantazii. Můžete použít cokoliv vás napadne. Do Vánoc sice nevydrží, ale vy už víte, že je můžete s chutí připravit kdykoliv.

Jak vyrobit zlatý sirup?

Postup je velice jednoduchý. Udělejte si karamel asi ze 100 gramů cukru a necelé deci vody. Hlídejte, než zezlátne, občas pohněte rendlíkem. Hlavně nepřipalte. Opatrně nasypte další cukr (400 g) a přilijte vodu asi 250 ml. Krouživým pohybem zamíchejte a přidejte kolečka citrónu, nechte probublávat zhruba 20 min. Do cukrovinek ho můžete dát čerstvý, ale dá se použít i starší. Musí se ovšem přelít do vysterilizovaných skleniček.

Perníčky jsou měkké a krásně voňavé. Neodolají děti, ale ani dospělí. Jsou chutnou a nepřeslazenou verzí, hodí se na snídani i ke svačině. Perníčky patří, jak na sváteční stůl, tak třeba také na vánoční stromeček. Když do nich opatrně uděláte dírku, půjdou zavěsit a provléknout.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares