Mrkev, cuketa a květák – ne úplně oblíbené dětské suroviny, ale my víme, jak je přesvědčit

Vaření pro děti by mělo být zábavné a hravé. Naše rychlé zapečené pokrmy si zamilujete. Jídla si navíc můžete fotit a založit si i vlastní kuchařku. To vás bude motivovat ještě více! Hlavně děti, které nemají moc rády zeleninu, na menší kousky jí moc neuvidí a v kombinaci se sýrem si jí i oblíbí. Pomůže vám pověstný mixér. Pojďme na to..

Zapékáme mrkev a cuketu

Složení:

  • 1 velká nahrubo nasekaná cibule
  • 4 malé cukety
  • 3 nastrouhané a oloupané mrkve
  • 1,5 hrnku strouhaného čedaru
  • ½ lžičky soli
  • 2 špetky pepře
  • 4 vejce
  • 1,5 hrnku mouky
  • olivový olej dle potřeby
  • trochu tuku

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 ° C. Pečící pekáček lehce vymažte tukem. Cibuli nasekejte v kuchyňském robotu nebo ručně nakrájejte nahrubo a přidejte olivový olej, cuketu, mrkev a sýr. Do rozšlehaných vajec dejte sůl, pepř a zeleninu. Za stálého míchání vsypávejte mouku. Přelijte do malého pekáčku a pečte asi 45 minut do zlatova. Občas píchněte kovovým špízem, zda se směs už nelepí, pak už je pokrm připravený. Servírujte na plátky s čerstvým salátem a rajčatovou omáčkou.

Zapékáme brokolici, pórek a květák

Složení:

  • 275 g květákových růžiček
  • 225 g brokolicových růžiček
  • 2 pórky na kolečka
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 175 g jemného nastrouhaného čedaru
  • 1 polévková lžíce celozrnné hořčice
  • špetka muškátového oříšku
  • 40 g strouhanky
  • 1 polévková lžíce čerstvě natrhané petržele

Postup:

Troubu předehřejte na 190 ° C. Květák povařte v hrnci s vroucí vodou asi 4 minuty, přiklopte pokličkou. Za minutu až dvě přidejte brokolici a pórek a vařte 2-3 minuty. Zeleninu poté sceďte. Bude krásně křupavá a výživná. Max do pěti minut vyndejte vše společně.

Zeleninu rovnoměrně rozložte do pekáčku a zalijte připravenou omáčkou. Strouhanku spojte s petrželí a parmazánem a posypte navrch. Pečte cca 15 minut, dokud není povrch krásně zlatavý a křupavý.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares