Naučte se, jak si doma vyrobit lahodnou hroznovou šťávu od píky! Jak sbírat a umýt hrozny a přeměnit je ve šťávu? To vše se dozvíte v následujících řádcích…
Sběr hroznů
Hodně často lidé pěstují pnoucí vinnou révu na dvoře na zahradě. Někde na zídce se nejen krásně vyjímá, ale také se velmi daří jejímu růstu. Na sběr je potřeba, aby byly hrozny pěkně vyzrálé a měly nádhernou fialovou barvu.
Trpké hrozny byste museli zbytečně moc doslazovat. Při sběru hroznů se vám budou hodit nůžky a několik kbelíků. Odstřihněte celé trsy zralých hroznů a vyberte si ty nejhezčí. Neměly by být nikterak poškozeny od hmyzu a zase ne příliš zralé.
Jak tedy hroznovou šťávu vyrobit?
Výroba šťávy není úplně jednoduchý proces a z dlouhodobého hlediska i náročný.
Budete potřebovat:
Velký hrnec
Sítko na přecezení
Sklenice i s víčky
Postup:
Hrozny omyjte a dejte do velkého hrnce na vaření. Přidejte jen tolik vody, aby byly hrozny pokryty vodou, ne více. Šťáva bude následně daleko lépe koncentrovanější.
Hrozny je potřeba rozvařit, poté snížit teplotu na střední stupeň a nechat asi deset minut vařit. Slupka by se měla odloupnout a voda zbarvit do syté barvy.
Šťávu přeceďte. Existuje několik způsobů, jak to učinit, z nichž mnohé zahrnují speciální vybavení, ale jde to samozřejmě i přes sítko. Dužninu zkuste ještě vymačkat přes gázu. Není to nutné, ale díky tomu vaše šťáva získá další vitamíny navíc.

Jak šťávu osladit?
Nemusíte ji sladit vůbec, pokud nechcete a preferujete přirozenou chuť, zvláště poté, jestliže z ní chcete udělat džem. Sladidlo je na vás, může to být klasický cukr, ale i modernější přírodní sladidla.
Náš tip:
Cukr do šťávy sypte postupně, začněte nejprve s půl hrnkem cukru. Vždy dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Skladování hroznové šťávy
Jakmile máte hroznovou šťávu vyrobenou, máte dvě alternativy, jak ji skladovat, buď v lednici nebo mrazáku.