Rádi byste dopřáli dětem i jiná lízátka, než ta tvrdá? Klasická lízátka mohou dětem ulomit i kus zubu, dokud se nenaučí fakt, že se kousat zkrátka a jasně nemají. Přinášíme vám tip na super měkká lízátka, která chutnají jako právě upečený lahodný dort!
Složení:
1. těsto
- 200 gramů univerzální mouky
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 115 g změklého másla na pokojovou teplotu
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek plnotučného mléka nebo podmáslí
2. těsto
- 7 lžic másla
- 200 g cukrářského cukru
- 2 – 3 čajové lžičky silné smetany nebo mléka
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
Poleva:
Lze použít bílou čokoládu s 1/2 čajovou lžičkou rostlinného oleje, také můžete přidat mandlovou kůru. Fantazii se meze nekladou, vynikající je i mléčná nebo tmavá čokoláda.

Na ozdobu:
cukrové zdobení
Postup:
Hmota 1
Předehřejte troubu na 170° C. Připravte si korpus. Mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl rozšlehejte ve středně velké misce. Odložte stranou.
Díky mixéru rozšlehejte máslo a cukr ve velké misce do krémové konzistence, trvá to asi 2 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a opět šlehejte vysokou rychlostí, dokud se vše nespojí.
Potom naopak snižte rychlost a přidávejte suché přísady a mléko. Ujistěte se, že na dně misky nejsou žádné hrudky. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy a pečte po dobu 30-35 minut nebo dokud není párátko čisté. Nechte vychladnout.
Hmota 2
Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a přisypte cukr, smetanu a vanilkový extrakt. Zvyšte rychlost a šlehejte celé 3 minuty.
Vychlazený dort rozdrobíme do misky a ušleháme společně s touto hmotou.
Naberte 1 lžíci vlhké koláčové směsi a sviňte do koule. Zapíchněte do ní zkrácenou špejli nebo umělohmotné tyčky a kuličky obalte v rozpuštěné bílé nebo tmavé čokoládě a ozdobte posypem. Umístěte na talíř a dejte je na 2 hodiny ztuhnout do lednice.