Lízátka tak trochu jinak: chutnají jako dort a mají exkluzivní design

Rádi byste dopřáli dětem i jiná lízátka, než ta tvrdá? Klasická lízátka mohou dětem ulomit i kus zubu, dokud se nenaučí fakt, že se kousat zkrátka a jasně nemají. Přinášíme vám tip na super měkká lízátka, která chutnají jako právě upečený lahodný dort! 

Složení:

1. těsto

  • 200 gramů univerzální mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 115 g změklého másla na  pokojovou teplotu
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek plnotučného mléka nebo podmáslí

2. těsto

  • 7 lžic másla
  • 200 g cukrářského cukru
  • 2 – 3 čajové lžičky silné smetany nebo mléka
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu

Poleva:

Lze použít bílou čokoládu s 1/2 čajovou lžičkou rostlinného oleje, také můžete přidat mandlovou kůru. Fantazii se meze nekladou, vynikající je i mléčná nebo tmavá čokoláda. 

Na ozdobu:

cukrové zdobení

Postup: 

Hmota 1

Předehřejte troubu na 170° C. Připravte si korpus. Mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl rozšlehejte ve středně velké misce. Odložte stranou.

Díky mixéru rozšlehejte máslo a cukr ve velké misce do krémové konzistence, trvá to asi 2 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a opět šlehejte vysokou rychlostí, dokud se vše nespojí. 

Potom naopak snižte rychlost a přidávejte suché přísady a mléko. Ujistěte se, že na dně misky nejsou žádné hrudky. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy a pečte po dobu 30-35 minut nebo dokud není párátko čisté. Nechte vychladnout. 

Hmota 2

Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a přisypte cukr, smetanu a vanilkový extrakt. Zvyšte rychlost a šlehejte celé 3 minuty.
Vychlazený dort rozdrobíme do misky a ušleháme společně s touto hmotou. 

Naberte 1 lžíci vlhké koláčové směsi a sviňte do koule. Zapíchněte do ní zkrácenou špejli nebo umělohmotné tyčky a kuličky obalte v rozpuštěné bílé nebo tmavé čokoládě a ozdobte posypem. Umístěte na talíř a dejte je na 2 hodiny ztuhnout do lednice. 

Štítky: , , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares