Nevíte, co dětem k obědu nebo večeři? Připravte těstoviny a pizzu, je to rychlé a snadné. Dětem současně uděláte radost a jídlo snědí s chutí.
Tagliatelle s hráškem a šunkou
- 200 gramů hrášku
- 1 stroužek česneku
- 500 gramů těstovin tagliatelle
- parmská šunka
- černý pepř
- čerstvě nasekaná máta
- hrst strouhaného parmazánu
- olivový olej dle potřeby
Hrášek povařte ve vodě v malém hrnci asi tak tři minuty. Sceďte a dejte stranou. Na mírném plameni rozehřejte olivový olej a přidejte česnek, 1 minutu lehce orestujte a potom vmíchejte hrášek společně se šunkou. Dejte stranou a mezitím si obvyklým způsobem připravte těstoviny. Do nich vmíchejte suroviny z pánve, dochuťte pepřem, mátou a posypte parmazánem. Zakápněte ještě pár kapkami olivového oleje a můžete servírovat.
Zeleninová pizza
Na těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 1 lžička instantního droždí
- 1 lžička soli
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 200 ml teplé vody
Na náplň:
- 250 ml rajčatové omáčky
- ½ červené cibule
- 4 žampiony
- 1 lžíce sladké kukuřice
- 150 gramů mozzarelly
Mouku vysypte do misky a dejte do ní droždí a sůl. Uprostřed udělejte důlek a nalijte spolu s olejem i vodu. Zamíchejte dřevěnou lžící a pořádně propracujte, aby těsto bylo měkké a současně i takové mokré.

To uděláte tak, že ho vyklopíte na pomoučenou plochu a a budete hníst po dobu 5 minut do hladké konzistence. Dejte ho na teplé místo vykynout a zakryjte utěrkou. Těsto by se mělo zvětšit na dvojnásobek a nafouknout se. Bude to asi za hodinu.
V momentě, kdy těsto vykyne, přendejte ho na vál a rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte tenké těsto, které bude mít asi 25 cm. Klasickou troubu rozpalte na 240°C , horkovzduch na 220°C, pečte asi 15 – 20 minut do křupava. Teď je na řadě vzít lžíci a rozetřít po těstě rajčatovou omáčku.
Na ní rozprostřete cibuli, žampiony, sladkou kukuřici a navrch tenké plátky mozzarelly. Pro masožrouty můžete poklást plátky šunky nebo roztrhanými kousíčky tuňáku. Přejeme vám dobrou chuť.