Ochutnejte lahodné chutney. Připravit se dá pouze z několika málo surovin

Chutney, čatní či čatný je pochoutka, která doplní chuť masa. Jedná se o jakýsi druh omáčky. Její původní domovinou je Indie odkud se postupně rozšířila do celého světa. Lze ji připravit z celé řady podzimních plodů. Kromě ovoce či zeleniny, nebo jejich směsi, se do omáčky přidávají rozličné druhy pochutin a koření. Pro jeho přípravu lze použít plody, které se sklízejí v tomto podzimním čase. Jedná se o dýně, jablka, rajčata, švestky, cukety nebo papriky.

Chutney nejen, že skvěle dochutí jednotlivé pokrmy, kterým dá nezaměnitelnou chuť, ale také podpoří dobré trávení a zažívání.

Rajčatové chutney

Využijete jej především pro masa grilovaná, ale také k pokrmům připravovaným z těstovin.

Na 0,5 kg rajčat je potřeba 75 ml vinného octa (červenou variantu), 250 g cibule, 140 g cukru (ideálně třtinového) a pokud chcete, aby bylo pikantnější, tak 1 čerstvou chilli papričku.

Postup přípravy:

Oloupanou a na jemno na krájenou cibuli spolu s pokrájenými rajčaty vsypeme na pánev, osolíme, opepříme, pokud chceme, přidáme chilli papričku zbavenou semínek, podlijeme trochu vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Ještě horkou směs nalijeme do pečlivě vymytých skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Jakmile vychladne, uložíme ji do lednice, kde vydrží až jeden měsíc.

Jablečné chutney

Jablka jsou sice dostupná celoročně, ale právě podzimní období je jejich časem. Pro přípravu jablečného chutney si můžeme vybrat jablka kyselejší nebo naopak sladší chutě. Záleží na tom, čemu dáváme přednost.

Na jeden kilogram jablek budeme potřebovat hrst rozinek, 1 dl balzamikového octa, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 3/4 hrnku cukru (ideálně třtinový), špetku skořice a pokud chceme pikantní chuť, tak stroužek utřeného česneku, chilli papričku nebo kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Postup přípravy:

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a s ostatními ingrediencemi vložíme do hrnce. Podlijeme vodou a dusíme tak dlouho, až nám vznikne hustá směs. Tu pak přelijeme do sklenic, které otočíme váčkem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme na chladném místě.

Štítky: ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares