Neumíte si představit Vánoce bez vaječného likéru? Zde recepty i pro děti

Vaječný likér k atmosféře Vánoc neodmyslitelně patří. Mnoho z nás si pamatuje z dětství, jak babičky plnily likér do lahví a poctivě zátkovaly. Byl to klasický likér z vajec a smetany, ale dnešní možnosti nabízejí i jiné, méně tradičnější varianty.

My si dnes představíme úžasné recepty, navíc i bez alkoholu pro děti. Recept je z vajec, takže je potřeba vědět, že jsou skutečně v pořádku. Plno lidí se obává salmonely, ale u vařených vajec je riziko daleko nižší. V některých receptech jsou vejce dokonce čerstvá, ale doporučujeme je alespoň pasterizovat. U dětí mohou být vajíčka navíc i silným alergenem, pozor na to.

Pro děti:

  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 2 1/3 šálku nízkotučného mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 pomletý muškátový oříšek

Smíchejte rozšlehané vejce, cukr, mléko, vanilku a muškátový oříšek. Vše projeďte mixérem a přelijte do hrnce se silným dnem a nějakou dobu prohřívejte. Podávejte chlazené. Pro hustší konzistenci použijte místo mléka smetanu.

Pro dospělé (nevařená verze):

  • 6 vajec
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 šálky mléka
  • 2 šálky smetany na šlehání
  • 3/4 šálku brandy
  • 1/3 šálku tmavého rumu

Všechny suroviny by měly být vychlazené, tím dosáhnete nejlepších výsledků. Vejce rozšlehejte do pěny, poté zašlehejte cukr, vanilku a muškátový oříšek. Pomalu vmíchejte brandy, rum, smetanu a mléko. Znovu ochlaďte a podávejte studené.

Základní verze pro děti, dále libovolně alkohol pro dospělé

  • 6 vajec
  • 1/3 šálku tekutého medu nebo cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 4 šálky mléka
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu

Vejce, med a sůl rozšlehejte ve velkém hrnci. Postupně přidávejte 2 šálky mléka. Vařte a míchejte na mírném ohni 12 až 15 minut (směs se nesmí vařit). Vmíchejte zbývající mléko a vanilku. Nalijte do žáruvzdorné misky a tu částečně ponořte do ledové vody a míchejte, dokud směs nevychladne, asi 15 minut. Zakryjte a nechte v chladu po dobu nejméně 3 hodin.

Do chlazeného koňaku vmíchejte, na co máte chuť:

  • ½ – 1 šálek rumu nebo brandy či obojí
  • 1 – 2 lžičky instantní kávových granulí rozpuštěných v 1 lžíci horké vody nebo 1 – 2 lžičky rumového extraktu
  • 2 šálky změkčené vanilkové zmrzliny a promíchejte pomocí šlehače nebo mixéru

Tip na závěr: polovinu mléka nahraďte mléčnou směsí s příchutí kávy Amaretto, francouzské vanilky nebo irské smetany. Vaječný koňak může být uzavřen a uložen v chladničce i několik dní.

Štítky: ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares