Mají sýry skutečně vysoký obsah tuku? Vybrali jsme pro vás ty nej!

Pokud pravidelně jíte sýr, tak víte, jak lahodný dokáže být. Skvěle doplní mnoho různých pokrmů. I když má často špatnou pověst kvůli vysokému obsahu tuku, je jinak velice příznivý pro naše zdraví.

Pokud jsou sýry, kterým se raději vyhýbat, pak jsou to tavené sýry. Mohou obsahovat přidaný cukr, oleje a dokonce i barviva.

Kvalitní druhy sýrů jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. Jak tedy poznat, které druhy sýrů jsou zdravé? Zde je seznam těch nejlepších!

Kozí sýr

Kozí sýr si mohou užívat i lidé, jenž mají alergii na bílkovinu z kravského mléka. Kozí sýr má nižší obsah laktózy a obsahuje bílkoviny, které mohou být snadněji stravitelné. Vyrábí se z kozího mléka a jedná se o měkký druh sýra. Má štiplavou chuť a často ho lidé drobí do salátu, na pizzu, vejce a další pochoutky.

Ricotta

Ricotta má lehkou krémovou texturu a jemnou chuť. Díky tomu je bezvadným sýrem, který lze použít do slaných i sladkých jídel. Nezapře italský původ a často se vyrábí z kravského mléka. Dá se ovšem vyrobit i z italského buvola, ovčího nebo kozího mléka.

Sýr Ricotta je považován za jeden z nejzdravějších druhů sýra, protože obsahuje velké množství bílkovin. Je to syrovátka, což je mléčný protein bohatý na esenciální aminokyseliny. Syrovátka pomáhá podporovat růst svalů a snižuje hladinu cholesterolu.

Feta

Feta pochází z Řecka. Je to měkký bílý sýr produkovaný z kozího nebo ovčího mléka. Pokud je feta vyrobena z ovčího mléka, vlastní často pikantní ostrou chuť, zatímco feta vyrobená z kozího mléka je spíše jemnější chuti.

Feta je balena ve slaném nálevu pro zachování čerstvosti. Z tohoto důvodu může mít feta velmi vysoký obsah sodíku. Co dělá fetu jedním z nejzdravějších druhů sýra? Má obvykle nižší obsah kalorií než většina sýrů.

Mozzarella

Čerstvá mozzarella je měkký bílý sýr s původem v Itálii. Je z kravského nebo buvolího mléka. Co ovšem činí mozzarellu zdravým sýrem? Vlastní málo sodíku a kalorií. Je vhodné jí zařadit do dietnějšího režimu podobně jako fetu.

Modrý sýr

Pohrdáte plísňovým sýrem? Nelíbí se vám vzhled nebo nemáte rádi tu chuť? Možná děláte chybu, modrý plísňový sýr je bohatou zásobárnou vápníku. A vápník je, jak známo, základní živinou pro zdraví kostí.

Štítky: , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares