Pokud hledáte univerzální mouku, vyměňte jí za mandlovou, která je bez lepku a obsahuje méně kalorií a sacharidů. Teď před Vánocemi se vám tento tip bude jistě hodit, milé kuchařinky.
Je spoustu jiných alternativních mouk, ale v poslední době je vycházející hvězdou mandlová mouka. Má příjemnou chuť a v konečném výsledku podporuje i zdravější životní styl. Hodí se na vaření i pečení, zkuste dorty, moučníky, dezerty a zvláště poté makronky.
![](https://i0.wp.com/www.piskutek.cz/wp-content/uploads/2020/11/cake-1040670_1920.jpg?fit=1024%2C683&ssl=1)
Mandlová mouka má mnoho výhod, takže jí můžete bezstarostně začlenit do vašeho každodenního života. Vyrábí se procesem blanšírování. Mandle se spaří ve vroucí vodě, aby se odstranily slupky a poté se rozemelou a prosejí na jemný prášek. Je trošku více tučná, než univerzální mouka, ale to ničemu nevadí. Novinkou na trhu je i kokosová mouka, ale většina uživatelů se shoduje na jejím těžším zpracování.
Obsahuje antioxidanty
Součástí mandlové mouky je zejména vitamín E, který je silným antioxidantem a pomáhá chránit buňky před množením volných radikálů. Je navíc nezbytný pro imunitní systém. Funguje jako prostředek v boji proti infekci a chrání zrak. Je také dobrou volbou pro lidi s cukrovkou. Je zde prokázán pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi a tělesnou hmotnost. Mandle jsou bohatým zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Mimo to jsou tu ještě minerály jako fosfor, vápník, zinek a hořčík.
Vláknina je prospěšný potenciál
Vlastní slušné množství vlákniny (3 g na 1/4 šálku). Snižuje celkovou hladinu cholesterolu v krvi.Studie ukázaly, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny, mohou mít další přínosy pro zdraví srdce, jako je snížení krevního tlaku a zánětu. Rozpustná vláknina udržuje pocit nasycenosti a vy tak nemáte brzo hlad. Reguluje hladinu glukózy v krvi a udržuje zdravou funkci střev.
Mandlová mouka má mnoho pozitivních zdravotních benefitů. To vám umožní užívat si své oblíbené pochoutky, zvláště poté, jestliže máte problémy s nesnášenlivostí lepku nebo cukrovkou.