Mrkvánek: ideální svačinka pro děti

Jelikož mrkev není u dětí většinou úplně oblíbená, je potřeba jí do pokrmu zakomponovat. Je zdravá zejména na náš zrak. Jaký recept vybrat? Je jich spoustu, ale my jsme vám vybrali ten, co neobsahuje tolik zbytečného cukru. Je sladký tak akorát a není suchý. Není však vhodný pro alergiky na ořechy. Rozhodně s ním sklidíte úspěch.

Výhodou je také fakt, že nemusíte vůbec nic vážit! Recept je nejen chutný, ale také mnohem zdravější, než kupovaný. Je zde použit olivový olej a třtinový cukr. Oproti jinému stolnímu oleji obsahuje olivový olej mnohem lepší výživovou hodnotu (mastné kyseliny a vitamín E). Třtinový hnědý cukr není tolik čištěn a má větší podíl melasy, která s sebou přináší výhody v podobě vyšší dávky vitamínů, minerálů a aminokyselin.

Co budete potřebovat:

  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (odpovídá asi 5 ks)
  • 4 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek namletých vlašských, pekanových nebo lískových oříšků
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku vody
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • vanilkový lusk
  • půl lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Nahrubo nastrouhanou mrkev dejte do mísy. Všechny suché suroviny smíchejte v nádobě. Do jiné mísy dejte vejce, olej, citronovou šťávu a cukr. Můžete vyšlehat do pěny, ale pokud nevlastníte mixér, stačí rozkvedlat vidličkou. Přidejte čtvrtinu ingrediencí a zamíchejte. Pak přilijte asi polovinu množství vody a přisypávejte sypké suroviny. Dle potřeby opět nařeďte vodou. Nakonec vmíchejte mrkev z mísy.

Standardní rozměr dortové formy vymažte máslem, vlijte těsto a pečte v horkovzdušné troubě na175 °C zhruba hodinu. Na mrkvánek můžete udělat i polevu, ale malé děti budou mít zbytečně zapatlané ručičky. Lépe se jim papá takto suchá buchta. Přejeme vám dobrou chuť.

Pokud tedy nejste příznivcem vánoček a štol, můžete si mrkvový dort přichystat i v době svátků. Určitě vás obohatí!

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares