Konečně přichází na řadu i poslední díl, který je věnovaný pouze receptům. Chcete se dozvědět o dalších zajímavých variantách? Tak čtěte dále…
Pizza 2
Složení:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 200 g uzené slaniny
- 3 cibule (najemno nakrájené)
- 1 lžička čerstvých listů tymiánu plus několik na ozdobu
- 5 lžic crème fraîche – lze vyrobit domácí
Postup:
Rozehřejte olivový olej a přidejte slaninu. Smažte na středním ohni do zlatova. Naberte na talíř a tuk nechte na pánvi. Snižte teplotu a přidejte cibuli se špetkou soli. Orestujte do měkka za častého míchání 15 minut.
Těsto vyválejte mezi 2 naolejovanými silikonovými podložkami nebo listy nepřilnavého pečicího papíru a vytvořte velký kruh o průměru asi 25 cm. Pokud máte mělkou kulatou formu zhruba této velikosti, vložte do ní těsto.
Pečte 15 minut, dokud nebude těsto nafouknuté a na okrajích zlaté. Posypte tymiánem navíc.

Pizza 3
Složení:
- 2 lžíce hrubé polenty nebo kukuřičné mouky
- extra panenský olivový olej
- 1 kulička těsta při pokojové teplotě
- 2 – 3 lžíce rajčatové omáčky
- 65 g mozzarelly – scezené a natrhané na kousky
- 3 kusy marinovaných artyčoků v oleji (scezené)
- malá hrst vypeckovaných černých oliv
- špetka čerstvých nebo sušených listů oregana
- 1 čerstvé vejce
- pár lístků bazalky
- 2 plátky parmské šunky (natrhané)
Postup:
Troubu předehřejte na 230 ° C. Připravte si pevný plech na pečení a postupujte stejně jako v předešlém receptu. Rajčatovou omáčku střídavě rozetřete na pizzu, přičemž okraje zůstanou čisté. Uprostřed posypte mozzarellou, kousky artyčoku, olivami a oreganem.
Do středu pizzy opatrně rozklepněte vejce. Dejte pizzu do trouby a nechte ji péct cca 12 minut. Dozdobte listy bazalky a extra čerstvým oreganem. A poklaďte parmskou šunkou a pokapejte olivovým olejem.
Ze základu na těsto lze doslova kouzlit a nemusí to mít souvislost jen s pizzou. Můžete vyzkoušet např. i česnekovo-bylinkové placky. Jsou vhodné k mnoha jídlům jako předkrm.
Využít se dá česnekovo-bylinkový olej, který jsme vám již uváděli. Ten vmáčknete do placičky z těsta, kde si uděláte důlek a dáte zapéct.
Mimo slaných variant existují také sladké. Do těsta stačí místo česnekovo-bylinkového oleje vměstnat směs z nastrouhané kůry citronu, mleté skořice a granulovaného cukru.