Upéct dobrou pizzu v klasické troubě je výzva: recepty – 3. díl

Konečně přichází na řadu i poslední díl, který je věnovaný pouze receptům. Chcete se dozvědět o dalších zajímavých variantách? Tak čtěte dále…

Pizza 2

Složení:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 200 g uzené slaniny
  • 3 cibule (najemno nakrájené)
  • 1 lžička čerstvých listů tymiánu plus několik na ozdobu
  • 5 lžic crème fraîche – lze vyrobit domácí

Postup:

Rozehřejte olivový olej a přidejte slaninu. Smažte na středním ohni do zlatova. Naberte na talíř a tuk nechte na pánvi. Snižte teplotu a přidejte cibuli se špetkou soli. Orestujte do měkka za častého míchání 15 minut.

Těsto vyválejte mezi 2 naolejovanými silikonovými podložkami nebo listy nepřilnavého pečicího papíru a vytvořte velký kruh o průměru asi 25 cm. Pokud máte mělkou kulatou formu zhruba této velikosti, vložte do ní těsto.

Pečte 15 minut, dokud nebude těsto nafouknuté a na okrajích zlaté. Posypte tymiánem navíc.

Pizza 3

Složení:

  • 2 lžíce hrubé polenty nebo kukuřičné mouky
  • extra panenský olivový olej
  • 1 kulička těsta při pokojové teplotě
  • 2 – 3 lžíce rajčatové omáčky
  • 65 g mozzarelly – scezené a natrhané na kousky
  • 3 kusy marinovaných artyčoků v oleji (scezené)
  • malá hrst vypeckovaných černých oliv
  • špetka čerstvých nebo sušených listů oregana
  • 1 čerstvé vejce
  • pár lístků bazalky
  • 2 plátky parmské šunky (natrhané)

Postup:

Troubu předehřejte na 230 ° C. Připravte si pevný plech na pečení a postupujte stejně jako v předešlém receptu. Rajčatovou omáčku střídavě rozetřete na pizzu, přičemž okraje zůstanou čisté. Uprostřed posypte mozzarellou, kousky artyčoku, olivami a oreganem.

Do středu pizzy opatrně rozklepněte vejce. Dejte pizzu do trouby a nechte ji péct cca 12 minut. Dozdobte listy bazalky a extra čerstvým oreganem. A poklaďte parmskou šunkou a pokapejte olivovým olejem.

Ze základu na těsto lze doslova kouzlit a nemusí to mít souvislost jen s pizzou. Můžete vyzkoušet např. i česnekovo-bylinkové placky. Jsou vhodné k mnoha jídlům jako předkrm.

Využít se dá česnekovo-bylinkový olej, který jsme vám již uváděli. Ten vmáčknete do placičky z těsta, kde si uděláte důlek a dáte zapéct.

Mimo slaných variant existují také sladké. Do těsta stačí místo česnekovo-bylinkového oleje vměstnat směs z nastrouhané kůry citronu, mleté skořice a granulovaného cukru.

Štítky: , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares