7 jednoduchých a chutných receptů na netradiční máslo

Stačí vzít trochu povoleného másla z lednice a snadno z něj vytvoříte delikátní chutě, které se budou rozplývat na jazyku. Někdo upřednostní jen sušený česnek a čerstvě pokrájenou petrželku, ale máme i jiné variace. Níže se dozvíte, jaké.

Chcete povýšit chuť vašeho jídla?

Plátek másla na čerstvém chlebu chutná výtečně, ale přidává se samozřejmě také i na vaření, např. na kuře i jiné maso, také sýr a zeleninu.

Jednoduchá výroba a skladování

Vyberte si kvalitní máslo s vyšším obsahem tuku. Čerstvé bylinky jsou nejlepší. Kdo vlastní bylinkovou zahrádku, ví, kam sáhnout.

Variace másel nezná mezí

Tradiční máslo je mléčný výrobek vytvořený z bílkovin a tuků obsažených v mléce a smetaně. Většina másla je na bázi kravského mléka, ale může také pocházet z mnoha dalších zdrojů – od ovcí, koz i buvolů.

Výrobci a domácí kuchaři vyrábějí máslo stažením mléka nebo smetany k oddělení tukových kuliček od podmáslí. Někdy se také přidávají sůl a potravinářské barvivo.

Tavením másla (odstraňováním vody a mléčné sušiny) vzniká přepuštěné máslo bohaté na tuky neboli ghí. Domácí kuchaři mají rádi vaření s ghí, protože má vyšší bod ohřevu, než běžné máslo, tudíž se tak rychle nepřepálí.

Nemléčná „másla“, jako je např. arašídové máslo, jablečné máslo, kakaové máslo – nejsou máslem v pravém slova smyslu, ale konzistencí ho připomínají.

Kovbojské máslo

  • 120 gramů másla
  • 1 lžíce mletého česneku
  • šťáva z ½ citrónu (může být i kůra)
  • ¼ šálku čerstvé petrželky
  • 1 špetka černého pepře
  • 1 špetka vloček červené papriky

Pesto máslo s parmazánem

  • 120 gramů másla
  • 1 lžíce pesta
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého česneku

Slaninové máslo

  • 120 gramů másla
  • 6 plátků slaniny (vařené a nakrájené)
  • 1/8 lžičky černého pepře (čerstvě mletého)

Medové pomerančové máslo

  • 120 gramů másla
  • 1 lžíce šťávy z pomeranče (může být i kůra)
  • 3 lžíce medu
  • ¼ lžičky mořské soli

Česnekové bylinkové máslo

  • 120 gramů másla
  • 3 lžíce petrželky
  • 3 velké stroužky česneku (najemno nasekané)
  • ½ čajové lžičky mořské soli

Chipotle máslo

  • 120 gramů másla
  • 2 stroužky česneku (mletého)
  • chipotle koření dle chuti
  • 1 polévková lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 lžíce koriandru (mletého)
  • špetka soli a pepře

Javorové máslo

  • 120 gramů másla
  • 2 lžíce javorového sirupu

Instrukce

Dobře promíchejte pomocí kuchyňského robotu nebo jednoduše ručně vidličkou.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares