Stačí vzít trochu povoleného másla z lednice a snadno z něj vytvoříte delikátní chutě, které se budou rozplývat na jazyku. Někdo upřednostní jen sušený česnek a čerstvě pokrájenou petrželku, ale máme i jiné variace. Níže se dozvíte, jaké.
Chcete povýšit chuť vašeho jídla?
Plátek másla na čerstvém chlebu chutná výtečně, ale přidává se samozřejmě také i na vaření, např. na kuře i jiné maso, také sýr a zeleninu.
Jednoduchá výroba a skladování
Vyberte si kvalitní máslo s vyšším obsahem tuku. Čerstvé bylinky jsou nejlepší. Kdo vlastní bylinkovou zahrádku, ví, kam sáhnout.
Variace másel nezná mezí
Tradiční máslo je mléčný výrobek vytvořený z bílkovin a tuků obsažených v mléce a smetaně. Většina másla je na bázi kravského mléka, ale může také pocházet z mnoha dalších zdrojů – od ovcí, koz i buvolů.
Výrobci a domácí kuchaři vyrábějí máslo stažením mléka nebo smetany k oddělení tukových kuliček od podmáslí. Někdy se také přidávají sůl a potravinářské barvivo.
Tavením másla (odstraňováním vody a mléčné sušiny) vzniká přepuštěné máslo bohaté na tuky neboli ghí. Domácí kuchaři mají rádi vaření s ghí, protože má vyšší bod ohřevu, než běžné máslo, tudíž se tak rychle nepřepálí.
Nemléčná „másla“, jako je např. arašídové máslo, jablečné máslo, kakaové máslo – nejsou máslem v pravém slova smyslu, ale konzistencí ho připomínají.
Kovbojské máslo
- 120 gramů másla
- 1 lžíce mletého česneku
- šťáva z ½ citrónu (může být i kůra)
- ¼ šálku čerstvé petrželky
- 1 špetka černého pepře
- 1 špetka vloček červené papriky
Pesto máslo s parmazánem
- 120 gramů másla
- 1 lžíce pesta
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžička najemno nasekaného čerstvého česneku
Slaninové máslo
- 120 gramů másla
- 6 plátků slaniny (vařené a nakrájené)
- 1/8 lžičky černého pepře (čerstvě mletého)
Medové pomerančové máslo
- 120 gramů másla
- 1 lžíce šťávy z pomeranče (může být i kůra)
- 3 lžíce medu
- ¼ lžičky mořské soli
Česnekové bylinkové máslo
- 120 gramů másla
- 3 lžíce petrželky
- 3 velké stroužky česneku (najemno nasekané)
- ½ čajové lžičky mořské soli
Chipotle máslo
- 120 gramů másla
- 2 stroužky česneku (mletého)
- chipotle koření dle chuti
- 1 polévková lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce koriandru (mletého)
- špetka soli a pepře
Javorové máslo
- 120 gramů másla
- 2 lžíce javorového sirupu
Instrukce
Dobře promíchejte pomocí kuchyňského robotu nebo jednoduše ručně vidličkou.