Už jste někdy slyšeli o kedlubnovém nebo cuketovém zelí či jeho kombinaci? Takové zelí bude chutnat i dětem, které klasické zelí moc nemusí. Stačí je trochu ošálit a do zelí přidat třeba cuketu nebo zelí úplně vynechat. Nevěříte? Pojďte se o tom přesvědčit..
Jako první si hned představíme cuketu se zelím spolu. Recepty se dají upravit, z těchto našich se nají cca čtyřčlenná rodina.

Budete potřebovat:
- 1 cuketa
- 2 ks kedlubna
- 1 ks cibule
Dle potřeby a chuti:
- sůl
- cukr krupice
- ocet
- olej nebo sádlo
- hladká mouka
- kmín
Postup:
Cuketu oloupeme, podélně rozkrojíme a vyndáme jádřinec. Na hrubé straně struhadla nastrouháme a necháme stranou vypotit. Kedlubny rovněž oloupeme a nastrouháme. Cibulku pokrájíme na drobno a zpěníme na sádle či oleji do růžova (pro jemnější chuť lze použít máslo). Kedlubna potřebuje vařit déle, takže jí vložíme do hrnce jako první. Podlijeme vodou, lehce zasypeme solí a necháme vařit asi čtvrt hodiny. Potom přidáme cuketu a dalších 10 min vaříme. Zaprášíme moukou, dochutíme cukrem a octem, event. dosolíme. Ozdobíme smaženou cibulkou.
Pokud si chcete udělat jen jeden druh zelí, buď cuketové nebo kedlubnové, jednu z těchto ingrediencí nedávejte a přizpůsobte množství, bude potřeba více ks. Cuketové zelí nemá tak výraznou chuť, přidejte stroužek česneku. A variací není nikdy dost, nebojte se na porci naservírovat klidně větší množství sterilovaného bílého zelí. Budete mít více jídla pro hladové strávníky.
Pro milovníky zavařování
Zachutnalo vám i dětem zelí natolik, že byste si ho toužili také zavařit? Není problém, zvyšte dávku na 1 kg cukety, kedluben či zelí a poměr dalších ingrediencí zvolte dle vaší libosti. Výborné je i hlávkové zelí s červenou řepou, od každého 1 kg a zkrátka a jednoduše zavařit! Když máte vše hotovo, napěchujete směs do zavařovacích sklenic, které si předem vymyjete, osušíte a dolijete nálevem. Ten si připravíte tak, že svaříte vodu, ocet, sůl a cukr. Sterilujte zhruba při 85 °C cca 20 minut. Jen dejte pozor, abyste to nepřehnali v nálevu s octem a cukrem.