Zakonzervujte si vitamíny: recept na nálev plus další tipy

Všichni si zavzpomínáme na léto, hlavně teď v zimě, je nám ta představa příjemná a hřejivá. Chybí nám sluneční paprsky a s nimi i potřebná dávka optimismu. Dnes si alespoň připravíme pár sklenic zeleniny, které se nám budou hodit a vytvoří úsměv na tváři.

Nemusíte se soustředit jen na výrobu džemů a kompotů, i kyselé zeleninové nálevy mají něco do sebe. A zeleniny na zimním talíři není nikdy dost.

Honí vás mlsná? I pikantní zelenina jí zažene..

Zeleninu nemusíte nutně konzumovat jen čerstvou, výtečnou volbou je i nakládání zeleniny do nálevu. Sušená nebo nakládáná zelenina není tak náchylná ke tvorbě plísní. Díky tomu si jí můžete užívat v lednici podobně jako tu kupovanou. Nejznámější jsou sterilované okurky, ale jde toho naložit mnohem více.

Příloha skoro ke všemu slanému jídlu

Ano, je to tak a sami moc dobře víte, že vašemu pokrmu dodá nakládaná zelenina, také chuť. Svoje chutě podtrhne zejména k burgerům, řízkům, pomazánkám, ale klidně i k míchaným vajíčkům či bramboráku. Sto lidí, sto rozdílných chutí – každý tak, jak má rád. A nyní už recept, na který se těšíte.

Nálev na zeleninu na 2 l láhev

  • 850 ml vody
  • 190 ml vinného octa
  • 7 gramů kyseliny citronové
  • 40 gramů soli
  • 150 gramů krupicového cukru

Postup:

Jak známo, nálev je potřeba svařit, aby se zelenina v něm nekazila. Také je pak důležité, ho nalít až po okraj. Zelenina v něm musí být potopená. Jaký je tedy postup? Do čistých zavařovacích sklenic dávejte očištěnou a omytou zeleninu spolu s kořením a vybranými bylinkami.

Napěchované sklenice uzavřete víčkem a nechte zavařit. To se dělá tak, že sklenice naskládáte do kastrolu s vodou, která bude dosahovat do výšky poloviny sklenic. Vodu přiveďte k varu, ztlumte a vařte cca 20 minut. Mimo klasického koření, lze do sklenic zavařit i chilli papričky a česnek. Neotřelou kombinaci pak získáte s výběrem bylinek, např. rozmarýn, tymián a kopr. A jakou zeleninu? Fantazii se meze nekladou, ať už to jsou okurky, mrkev, květák, pórek, fazolové lusky, papriku i rajčata, zavařit jde téměř cokoliv.

Než zeleninu do sklenic naložíte, je nutné je pořádně vycídit v horké vodě, stejně tak i zdánlivé detaily jako víčka. Jedině tak, máte jistotu, že vám zeleninu ve sklenici nenapadnou mikroorganismy. Do sklenic pak sahejte jen vidličkou, rukou určitě ne.

Štítky: , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares