Známe to všichni, večer si zapneme televizi a rádi si u toho dopřejeme sáček kupovaných chipsů. Je to sice jednodušší, než si nějaké vyrobit sami, ale za to jsou velmi tučnou a těžkou pochoutkou.
Vyzkoušejte naší odlehčenou verzi, váš žaludek nám za to poděkuje!
Chipsy z pita chlebu
Vytvořte si s námi tyhle dokonale křupavé trojúhelníky. Chutnají báječně. Pita chléb nakrájejte do požadovaného tvaru, položte na rozpálený plech a zakápněte trochou olivového oleje.
Nechte v troubě dokud nejsou zlatavě hnědé a pak už si je namáčejte do připraveného dipu. Výtečně se hodí jogurt smíchaný s čerstvými bylinkami, např. kopr a pažitka.
Lupínky z červené řepy
Řepa je nabitá protizánětlivým antioxidantem zvaným betalain a vlastní extra vysoký obsah železa. Stačí potřít olivovým olejem a jemně osolit hrubou mořskou solí. Potom je postup stejný jako v předešlém případě a řiďte se jím i v dalších našich nápadech.
Brambůrky ze sladkých batát či fialových brambor
Sladké brambory jsou přirozenou zásobárnou cukru, ale také vitamínu A. Vitamín A je nezbytný pro růst buněk, zdravý zrak a silnou imunitu. Jsou hvězdou na stole, oproti tradičním a již poněkud nudných bledě žlutých chipsů.
Tyhle září oranžově sytou barvičkou a jsou zkrátka a jasně k nakousnutí. Můžete je oživit tak, že je dochutíte mletým česnekem, mořskou solí a rozmarýnem. Můžete i měnit tvar, krásně vypadají i jako ostře seříznuté hranolky.

Fialové brambory jsou další podívanou, která lahodí nejen vašemu oku. Dužnina navíc nabízí spoustu vitamínu E a vlákniny. Nakombinujte je s brambůrky z řepy a batáty. Budete mít parádní zdroj všech vitamínů včetně antioxidantů.
Mrkvové a cuketové plátky
Mrkev je zelenina bohatá na beta-karoten a určitě není dobrá jen pro chroupání pro králíky. Několik pěkně velkých mrkví nakrájejte na tenoučké plátky. Okořeňte špetkou muškátového oříšku, skořice a ponořte chvíli do čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.
Cuketa je sama o sobě dost vodnatá, je tedy potřeba, aby se zbavila přebytečné tekutiny. V opačném případě by se rozpadla a nevzhledně vypadala. A co více, místo křupavé cukety byste měli co dočinění s rozbředlou pachutí.
Nechte cuketu „vypotit“. Nakrájené plátky lehce osolte a dejte chvíli stranou. Následně je posypte mletým česnekem, pokapejte olivovým olejem a dejte opražit do trouby. Cuketa má velmi vysoký podíl vitamínu B.